Tertinggi Satu Tahun, Pelabur Asing Terus Beli Saham Tempatan!

507

Kemasukan pelabur asing berterusan untuk minggu ketika dengan pembelian bersih meningkat kepada RM637.8 juta pada minggu lepas.

MIDF Research melaporkan dalam laporan aliran dana mingguannya bahawa ia merupakan jumlah tertinggi yang dicatatkan setahun lalu pada minggu ketiga Mac 2022 berjumlah RM1.18 bilion.

Menurut firma penyelidikan itu lagi, aliran masuk bersih asing pada hari Selasa hingga Jumaat (25-28 Julai) melebihi RM100 juta setiap hari yang berpurata RM164.1 juta sehari.

Aliran masuk tertinggi adalah pada hari Jumaat dengan RM181.4 juta, manakala pada hari Isnin (24 Julai) pula melihatkan jualan bersih sebanyak RM18.6 juta.

Tiga sektor yang merekodkan aliran masuk bersih asing ialah utiliti sebanyak RM253.4 juta, perladangan RM127.8 juta serta perkhidmatan kewangan sebanyak RM86.3 juta.

Sementara tiga sektor yang menyaksikan aliran keluar bersih asing pula ialah amanah pelaburan hartanah (REIT) sebanyak RM22.6 juta, produk dan perkhidmatan perindustrian RM22.4 juta serta telekomunikasi dan media RM8 juta.

Dalam pada itu, institusi dan peruncit tempatan menjadi penjual bersih untuk minggu ketiga berturut-turut.

Sentimen pasaran global dilihat positif pada minggu lepas susulan pengumuman sokongan dasar tambahan oleh China dan jangkaan Federal Reserve (Fed) tidak lagi melihat ekonomi Amerika Syarikat mengalami kemelesetan tahun ini.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat