Tesla Hilang $126 Bilion Selepas Elon Musk Beli Twitter

11,463

Tesla hilang $126 bilion daripada nilai pasarannya ketika pelabur bimbang Ketua Pegawai Eksekutif Elon Musk mungkin menjual sahamnya untuk membiayai sumbangan ekuiti $21 bilion beliau dalam pembelian $44 bilion Twitter.

Walaupun Tesla tidak terlibat dalam pembelian Twitter, sahamnya telah menjadi sasaran pembuat spekulasi selepas Elon Musk tidak mendedahkan secara terbuka dari mana wang untuk pemerolehan itu datang.

Penganalisis melihat penurunan ini adalah berpunca daripada kebimbangan pelabur terhadap kemungkinan penjualan saham yang akan datang oleh Elon Musk dan beliau akan menjadi terganggu disebabkan Twitter.

Bagaimanapun, penurunan ini bukanlah kerana faktor tersebut semata-mata tetapi pada dasarnya saham Tesla turut dipengaruhi oleh kejatuhan dalam pasaran saham berkaitan teknologi, yang menyaksikan Nasdaq ditutup pada paras terendah sejak Disember 2020 pada Selasa.

Prospek menyuramkan terhadap pertumbuhan ekonomi global yang perlahan disebabkan penutupan Covid-19 di China dan kenaikan kadar faedah lebih agresif daripada Federal Reserve (Fed) telah melemahkan pasaran saham global.

Saham Twitter juga menyusut 3.9% pada Selasa walaupun selepas Elon Musk bersetuju untuk membelinya dengan nilai $54.20 sesaham secara tunai.

Sebagai sebahagian daripada perjanjian Tesla, Elon Musk juga mengeluarkan pinjaman margin $12.5 bilion yang terikat dengan saham Teslanya. Beliau telah meminjam daripada kira-kira separuh daripada sahamnya.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat