Tindakan The Fed Semakin Membuahkan Hasil, Inflasi Bulan Jun Semakin Perlahan!

344

Data inflasi utama dan inflasi teras di A.S. meningkat pada kadar yang lebih perlahan daripada jangkaan pada bulan Jun, berpotensi menguatkan dorongan bagi Rizab Persekutuan untuk menghentikan kitaran pengetatan monetarinya selepas kenaikan kadar faedah yang dijangka secara meluas pada mesyuarat dasarnya yang akan datang.

Indeks harga pengguna yang diawasi rapi oleh Biro Statistik Buruh meningkat sebanyak 3.0% setiap tahun, turun daripada 4.0% pada bulan Mei. Ahli ekonomi telah meramalkan kenaikan sebanyak 3.1%.

Ia merupakan paras terendah dalam tempoh lebih dua tahun dan mewakili penurunan mendadak daripada paras 9.1% yang dicapai pada Jun lalu. Pada asas bulan ke bulan, bacaan meningkat sebanyak 0.2%, meningkat daripada 0.1% pada bulan sebelumnya. Anggaran telah memanggil 0.3%.

Sementara itu, CPI teras, yang mengeluarkan lebih banyak item yang tidak menentu seperti makanan dan tenaga, berkurangan kepada 4.8% setiap tahun dan 0.2% setiap bulan. Jangkaan para pakar untuk kedua-dua langkah menurun kepada 5.0% dan 0.3%.

Walaupun inflasi utama semakin hampir kepada sasaran 2% Fed, data-data lain telah mencetuskan spekulasi bahawa bank pusat akan menaikkan kadar faedah akhir bulan ini selepas menolak jeda pada kitaran pendakiannya pada bulan Jun. Berdasarkan pantauan, terdapat lebih daripada 88% peluang bahawa bank pusat akan menaikkan suku mata dalam kos pinjaman pada perhimpunan Julainya.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat