Top Glove Pula Didakwa Guna Buruh Paksa

384

Jabatan Kastam dan Perlindungan Sempadan Amerika Syarikat (CBP) mendakwa sesetengah produk oleh Top Glove Corp Bhd dihasilkan melalui penggunaan buruh paksa atau terikat.

Menerusi notis yang dikeluarkan semalam, CBP mendakwa produk sarung tangan pakai buang tertentu yang dihasilkan atau dibuat dengan menggunakan buruh paksa, telah diimport dan akan diimport ke AS.

“Penemuan ini terpakai untuk sebarang barang dagangan yang dijelaskan dalam Seksyen II notis ini, yang diimport pada atau selepas 29 Mac.

“Notis ini turut terpakai barang dagangan yang telah diimport dan yang tidak dilepaskan daripada tahanan CBP sebelum 29 Mac,” katanya seperti dilaporkan oleh Bernama.

Ujar CBP memetik Seksyen 307 Akta Tarif 1930, barang, barangan jualan, artikel dan barangan dagangan yang dilombong, dihasilkan atau dibuat sepenuh atau sebahagiannya di mana-mana negara asing oleh pekerja bersalah dan/atau buruh paksa di bawah sekatan penal tidak berhak untuk memasuki mana-mana pelabuhan AS serta pengimportannya adalah dilarang.

Dalam pada itu, Top Glove sehingga kini masih belum memberikan sebarang kenyataan.

Pada 15 Julai tahun lalu, CBP mengeluarkan perintah tahan pelepasan ke atas sarung tangan pakai buang yang didakwa oleh buruh paksa di Malaysia serta Top Glove.

Pada tahun lalu, menurut Pengarah Eksekutif Top Glove, Tan Sri Lim Wee Chai, pihaknya berusaha menyelesaikan isu berkenaan.

Top Glove juga melantik pihak perunding untuk mengesahkan rancangan tindakan pembetulan yang dilaksanakannya bagi mengeluarkan kewujudan petunjuk buruh paksa daripada amalannya dan setakat Januari lalu, perunding berkenaan tidak menemui buruh paksa sistemik dalam Top Glove.

Ketika penutup sesi dagangan Bursa Malaysia semalam, saham Top Glove susut 10 sen kepada RM5.05.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat