Trader ‘Weak Hand’ BTC Mula Keluar Pasaran! Namun Adakah Ini Peluang Yang Dicari?

319

Harga Bitcoin (BTC) mengalami tekanan jualan besar-besaran, turun hingga ke $53,500 pada hari Isnin akibat jualan besar-besaran oleh kerajaan Jerman serta pembayaran balik pemiutang Mt. Gox. Selepas kejatuhan semalam, harga Bitcoin telah pulih kepada $57,448 semasa penulisan ini dengan beberapa metrik rantaian menunjukkan kekuatan untuk Bitcoin pada masa hadapan.

Penyedia data rantaian CryptoQuant menggunakan Bitcoin Puell Multiple untuk mengenal pasti dasar pasaran bear serta memberi isyarat tamatnya tempoh pembetulan dalam pasaran bull. Berdasarkan data sejarah, metric Puell Multiple telah jatuh dengan ketara semasa kitaran bull, seperti pada tahun 2016 dan 2020 diikuti oleh kenaikan kuat dalam harga Bitcoin.  Pada tahun 2024 ini, pola yang sama telah muncul menunjukkan bahawa penghujung pembetulan dalam pasaran bull ini mungkin sudah dekat. Akibatnya, CryptoQuant menjangkakan permulaan lonjakan bull dalam suku ketiga ini.

Bulan Jun yang lalu menyaksikan penurunan pengumpulan besar-besaran oleh pelombong Bitcoin apabila keuntungan mereka jatuh sebanyak 7.8%, pada tahap yang tidak dilihat sejak acara halving pada bulan April. Pendapatan harian pelombong BTC telah jatuh hingga ke $26 juta, daripada $78 juta yang mengejutkan sebelum acara halving.

Penyedia data rantaian Santiment melaporkan terdapat penurunan dalam dompet Bitcoin kini berada pada 54.09 juta. Sejak 15 Jun, penurunan bersih dalam dompet ini adalah sebanyak 566,000.

Santiment melaporkan bahawa pengurangan ini adalah tanda positif bagi pelabur yang sabar. Penurunan dalam dompet ini adalah disebabkan oleh penjualan oleh pemegang yang tidak dapat menahan kerugian tau dikenali sebagai “tangan lemah”. Menurut Santiment, ini sering mencerminkan dasar pasaran yang disebabkan oleh ketakutan, ketidakpastian, dan keraguan (FUD). Pola yang sama diperhatikan sebelum ini pada bulan Januari, menunjukkan peluang pembelian yang berpotensi.

Santiment selanjutnya melaporkan bahawa indikator Bitcoin MVRV 30 hari dan 365 hari berada dalam wilayah negatif. Situasi ini menunjukkan peluang pembelian, kerana ia menunjukkan bahawa pembelian semasa dibuat ketika pedagang lain mengalami kerugian.

Santiment menekankan bahawa kali terakhir kedua-dua nisbah MVRV berada dalam keadaan negatif, pelabur yang membeli Bitcoin pada masa itu akan melihat pulangan sebanyak 132%.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat