Trump Degil, Enggan Terima Amaran Fauci Terhadap Risiko Bangunkan Semula Ekonomi

521

Presiden Amerika Syarikat, Donald Trump menyifatkan amaran yang dinyatakan oleh pakar kesihatan coronavirus Dr Anthony Fauci mengenai risiko pembukaan semula ekonomi, sebagai sesuatu yang tidak boleh diterima.

Dalam satu kenyataan kepada wartawan di White House, Trump juga memberitahu beliau sangat tidak bersetuju, terutamanya dengan amaran Dr Fauci berhubung risiko yang akan dihadapi oleh kanak-kanak jika sesi persekolahan dibuka semula.

Dr Fauci yang berkhidmat sebagai pengarah di Institut Alergi dan Penyakit Berjangkit Negara serta anggota pasukan petugas utama White House, telah memberi keterangan mengenai isu tersebut di hadapan jawatankuasa Senat AS melalui sidang video pada hari Selasa.

Beliau telah menegaskan bahawa para pegawai tidak boleh bersifat acuh tak acuh terhadap kesan COVID19 terhadap kanak-kanak, walaupun pada umumnya mereka mengalami kadar kematian dan penyakit yang jauh lebih rendah berbanding golongan berusia.

Walau bagaimanapun, kenyataan beliau telah menerima kritikan daripada Trump yang menegaskan bahawa virus itu lebih berbahaya kepada golongan lebih berusia dan yang mempunyai masalah kesihatan.

Selain itu, Dr Fauci turut memberi amaran kepada Senat bahawa jika negara dibuka semula terlalu awal, rakyat Amerika akan menanggung lebih banyak penderitaan dan kematian akibat coronavirus.

Dr Fauci juga menegaskan jika garis panduan persekutuan tidak dipatuhi, terdapat kemungkinan kes akan kembali melonjak.

Kenyataan beliau adalah merujuk kepada garis panduan Pembangunan Semula Ekonomi oleh White House yang merangkumi tiga fasa, di mana negeri-negeri digesa untuk melaksanakannya ketika perniagaan dan sekolah dibuka semula.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat