Trump Ingin Jadikan Huawei Sebagai Tawar-Menawar Dalam Perjanjian US-China?

1,150

Konflik pada awalnya bermula pada Khamis lalu apabila pentadbiran Amerika Syarikat telah mengambil keputusan drastik apabila Presiden Donald Trump telah mengeluarkan perintah eksektuif dengan mengisytiharkan darurat kebangsaan berhubung teknologi telekomunikasi dan perkhidmatan kerana ia dapat memberi ancaman terhadap teknologi Amerika Syarikat.

Hasil keputusan tersebut, syarikat telekomunikasi terkenal dunia Huawei dan entitinya telah disenarai hitamkan kerana terbabit dalam aktiviti yang bertentangan dengan kepentingan keselamatan negara Amerika Syarikat.

Setelah seminggu isu ini berlalu, tekanan terhadap Huawei semakin memuncak apabila syarikat-syarikat gergasi mula menangguhkan hubungan kerjasama dengan Huawei. Nada Trump masih sama tentang hal ini namun sudah mula berubah. Trump masih mengatakan Huawei adalah sesuatu yang berbahaya jika ditinjau dari sudut keselamtan dan ketenteraan, kata Trump.

Walaubagaimanapun, Trump berpendapat masih ada kemungkinan Washington untuk mencapai kesepakatan dengan Bejing dalam rundingan bagi mengakhiri konflik perdagangan ini. Huawei berkemungkinan akan dimasukkan dalam perkara yang boleh dirunding dalam perundingan perdagangan antara US-China.

Namun Trump tidak menjelaskan lebih lanjut bagaimana betuk rundingan dengan Huawei. Kata Trump ia masih terlalu awal untuk diperkatakan.

Sebelum ini, Amerika Syarikat telah beberapa kali mengatakan bahawa Huawei terdapat kemungkinan dapat menjadi pengintip pentadbiran China, walaupun hal itu dinafikan oleh Huawei.

Setakat ini beberapa syarikat gergasi global seperti Google dan Qualcomm telah menangguhkan jalinan kerjasama dengan Huawei. Beberapa syarikat gergasi luar juga telah mengikut langkah Google, antaranya ialah ARM.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat