Trump Mahu Sedikit Hasil Jualan TikTok

785

Presiden Amerika Syarikat (AS), Donald Trump semalam menuntut ‘pembahagian keuntungan’ daripada penjualan operasi TikTok di AS.

Menurut Trump, AS wajar diberikan ‘pampasan’ kerana kerajaan AS yang mendesak penjualan itu berlaku.

Pengkritik bagaimanapun mendakwa tuntutan Trump untuk meminta pampasan itu disifatkan satu tindakan tidak berperlembagaan dan lebih bersifat ‘mengaut keuntungan’.

TikTok menjadi perhatian di tengah-tengah hubungan diplomatik yang tegang antara Washington dan Beijing.

Trump sebelum ini mengeluarkan arahan eksekutif dengan memberikan tempoh masa sehingga 15 September kepada syarikat-syarikat Amerika untuk membeli operasi TikTok.

Antara syarikat yang berminat membeli TikTok adalah Walmart, Microsoft dan Oracle.

Sementara itu, syarikat yang mengendalikan TikTok, ByteDance bertegas untuk mematuhi undang-undang eksport baharu di China yang berpotensi akan merumitkan proses penjualan aplikasi tersebut.

Kementerian Perdagangan China pada minggu lalu mengeluarkan undang-undang baharu yang tidak membenarkan aplikasi untuk kegunaan rakyat negara itu dieksport, sekali gus menyukarkan ByteDance untuk menjual aplikasi berkenaan.

TikTok yang dimuat naik 175 juta kali di AS dan lebih satu bilion kali di seluruh dunia, menegaskan arahan eksekutif Trump adalah satu tindakan penyalahgunaan International Emergency Economic Powers Act kerana platform itu bukanlah satu ancaman yang besar dan luar biasa.

Trump mendakwa TikTok berkemungkinan digunakan oleh China untuk menjejaki lokasi kakitangan awam AS, mengugut orang dan menjalankan perisikan berbentuk korporat.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat