Trump Umum 3 Fasa Proses Pembangunan Semula Ekonomi AS

340

Presiden Amerika Syarikat Donald Trump hari ini telah melancarkan garis panduan kepada gabenor negeri-negeri di AS untuk membuka semula ekonomi yang pada ketika ini ditutup bagi memberi laluan kepada usaha membendung penularan pandemik coronavirus.

Dalam taklimat hariannya hari ini, Trump memberitahu bahawa proses pembangunan semula ekonomi tidak akan dijalankan sekali gus, sebaliknya ia akan dilaksanakan secara berperingkat.

Menerusi dokumen pentadbiran yang mempunyai 18 halaman yang dibentangkan, proses ini akan melibatkan tiga fasa, di mana setiap fasa akan berlangsung dalam tempoh masa minimum selama 14 hari.

Sebelum memulakan dan meneruskan proses pembukaan dari satu fasa ke fasa lain, negeri-negeri yang terlibat perlu memenuhi kriteria dengan mencatat penurunan kes dalam tempoh dua minggu. Malah, jika terdapat peningkatan kes dalam tempoh tersebut, beberapa sekatan akan dilaksanakan semula.

Fasa pertama akan melibatkan pengoperasian semula restoran, tempat sukan dan tempat beriadah dengan syarat pelaksanaan penjarakan sosial diperketatkan. Perhimpunan yang lebih besar daripada 10 orang harus dielakkan dan perjalanan yang tidak penting tidak digalakkan.

Pada fasa kedua, aktiviti persekolahan pula akan dibuka semula dan orang awam digalakkan untuk memaksimumkan penjarakan sosial serta mengehadkan pertemuan tidak lebih daripada 50 orang. Sementara pergerakan perjalanan pula dibenarkan untuk disambung semula.

Seterusnya pada fasa ketiga, bagi negeri-negeri yang terus menunjukkan penurunan dalam kes, boleh membenarkan ‘interaksi awam’ dengan kelonggaran dalam penjarakan sosial.

Melalui pelaksanaan ini, beberapa wilayah dapat kembali beroperasi dengan normal setelah tempoh penilaian paling awal selama sebulan, manakala di tempat yang masih menunjukkan peningkatan kes mungkin akan mengambil masa yang lebih lama.

Ketika pertemuannya dengan para gabenor, Trump telah menyatakan kesediaan kerajaan pusat untuk memberi sokongan kepada negeri yang mahu membangunkan semula ekonomi negeri.

Amerika Syarikat kini telah mencatatkan 678,210 kes dan 34,641 kematian akibat COVID-19.

 

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat