Tumpuan Sedang Terarah Kepada Persidangan Kemuncak G20 Yang Bermula Hari Ini

445

Setelah dinantikan-nantikan oleh para pelabur, persidangan kemuncak pemimpin-pemimpin negara G-20 akhirnya membuka tirainya pada hari ini yang akan berlangsung selama dua hari di Osaka, Jepun.

Dalam acara yang berlangsung itu, para pemimpin dari Kesatuan Eropah telah memberi amaran terhadap kerosakan yang disebabkan oleh ketegangan perang dagang yang berlarutan antara Amerika Syarikat dan China di mana membuatkan ekonomi global terjejas teruk.

Persidangan G-20 tahunan itu dimulakan dengan isu kebimbangan global terhadap perang dagang dan juga ketegangan yang timbul ekoran ancaman komitmen nuklear Iran lebih mendominasi berbanding isu-isu lain seperti ekonomi digital dan juga iklim ekonomi dunia.

Semua mata tertumpu pada mesyuarat peringkat tinggi antara Presiden dua negara iaitu Donald Trump dan Xi Jinping pada persidangan kali ini untuk mendapatkan petunjuk sama ada Presiden Amerika Syarikat tersebut akan meneruskan tindakan ancamannya sebelum ini untuk mengenakan tarif tambahan terhadap barangan import China.

Presiden Suruhanjaya Eropah, Jean-Claude Juncker mengatakan hubungan dagang antara China dan AS semakin menyulitkan dan situasi yang tidak menyenangkan itu telah menyumbang kepada kelembapan pertumbuhan ekonomi global.

Tambah Juncker lagi, dalam perbincangan beliau antara pegawai China dan Amerika Syarikat, beliau telah cuba menarik perhatian mereka terhadap impak buruk yang tercetus akibat daripada kontroversi yang melanda itu.

Beliau turut memberitahu bahawa Kesatuan Eropah sedang bekerjasama dengan China, Jepun, Amerika Syarikat dan juga negara-negara lain untuk membentuk Organisasi Perdagangan Dunia (WTO) dan mencipta lapangan tahap yang lebih kemas dan teratur.

Presiden Majlis Eropah Donald Tusk, meluahkan kebimbangan beliau berhubung keupayaan Iran mencapai komitmen nuklear dan berkata Kesatuan Eropah akan terus memantau Tehran dalam pematuhan undang-undang perjanjian.

Dalam kenyataan Tusk pada sidang akhbar, beliau menyatakan bahawa adalah sangat digesa untuk Iran kekal mematuhi komitmen mereka di bawah perjanjian nuklear, dan Kesatuan Eropah akan mengambil tindak serius dan bertanggungjawab jika Iran melanggarkan peraturan.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat