Tunggu Sekejap, Rusia! WHO Mahu Kaji Keselamatan Vaksin Anda

540

Susulan daripada berita pengumuman pendaftaran vaksin pertama oleh presiden Rusia semalam, Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) tampil memberitahu pihak mereka akan mengkaji keselamatan vaksin Sputnik V terlebih dahulu.

Berdasarkan polisi yang telah ditetapkan, WHO menjelaskan bagi setiap pengesahan kelulusan vaksin COVID-19 oleh sesebuah organisasi menuntut kajian data yang telus terhadap keselamatan serta keberkesanan yang diperlukan.

Buat masa sekarang, agensi kesihatan United Nation (UN) sedang dalam perbincangan bersama pihak berkuasa kesihatan Rusia berkenaan potensi pra-kelayakan vaksin WHO.

Biarpun presiden Rusia, Vladimir Putin memberitahu, “Vaksin tersebut sudah melepasi kesemua ujian yang diperlukan” namun polisi yang digariskan lebih penting, menuntut pemilikan pra-kelayakan oleh WHO sebelum berlaku proses pengeluaran kerana kualiti yang terjamin.

Lebih musykil timbul spekulasi bahawa pihak terlibat dengan Sputnik V telah mengabaikan fasa ketiga, di mana pada tahap itu merupakan usaha terakhir yang melibatkan ujikaji keberkesanan vaksin ke atas 1,000 sehingga 3,000 sukarelawan.

Misalnya vaksin Moderna iaitu mRNA-173 atau AstraZeneca iaitu AZD1222 melibatkan 30,0000 sukarelawan.

Jurucakap agensi kesihatan UN, Tarik Jasarevic menyifatkan ‘perlumbaan’ mencipta vaksin COVID-19 tidak semestinya memberi jaminan terhadap keselamatan dan keberkesanan pesakit.

Sehingga kini WHO mencatatkan rekod sebanyak 168 calon vaksin sedang diusahakan seluruh dunia. 28 vaksin daripadanya sudah melepasi beberapa fasa ujikaji ke atas manusia, di mana 6 daripadanya sudah mencapai fasa ketiga ujian klinikal.

Manakala Sputnik V yang masih lagi dalam penilaian klinikal dan berada pada fasa satu, dikatakan akan menjalani ujian fasa ketiga bermula pada Rabu ini.

Russian Direct Investment Fund menjangkakan pengeluaran secara meluas pada September dan memulakan vaksinasi secara besar-besaran pada Oktober hingga tamat 2020. Dilaporkan Sputnik V telah menerima tempahan vaksin dari 20 negara, melebihi bilion dos.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat