Tuntutan Pengangguran Membimbangkan! Adakah Ini Tanda The Fed Masih Akan Kekalkan Langkah Agresif?

375

Bilangan rakyat Amerika yang memfailkan tuntutan baharu untuk faedah pengangguran meningkat lebih tinggi minggu lalu tetapi kekal dalam julat yang menunjukkan pasaran pekerjaan AS kekal ketat, walaupun Rizab Persekutuan berusaha untuk menyejukkan permintaan buruh sebagai sebahagian daripada usahanya untuk menurunkan inflasi.

Tuntutan awal untuk faedah pengangguran negeri meningkat 9,000 kepada 225,000 pelarasan musim bagi minggu berakhir 24 Disember, lapor Jabatan Buruh pada Khamis. Ahli ekonomi yang ditinjau oleh Reuters telah meramalkan 225,000 tuntutan untuk minggu terkini.

Angka-angka baru telah bergelora dalam beberapa minggu kebelakangan ini tetapi berada jauh di bawah ambang 270,000 yang dilihat oleh ahli ekonomi sebagai bendera merah untuk pasaran buruh. Sekumpulan pemberhentian dalam sektor teknologi dan industri sensitif kadar faedah seperti perumahan masih belum meninggalkan kesan ketara pada tuntutan apabila pekerja yang diberhentikan kelihatan beralih ke pekerjaan baharu dengan agak mudah.

Pengerusi Rizab Persekutuan Jerome Powell pada awal bulan ini menyatakan bahawa “rasanya kita mengalami kekurangan buruh struktur di luar sana.”

Waima begitu, daya tahan pasaran buruh adalah tumpuan utama bagi penggubal dasar Fed, kerana ekonomi A.S. telah menghasilkan purata 392,000 pekerjaan baharu sebulan tahun ini walaupun kadar kenaikan yang pesat dan kebimbangan yang semakin meningkat terhadap kemelesetan tahun depan.

Pegawai melihat kekuatan itu sebagai ruang yang luas untuk mereka terus menaikkan kadar faedah bagi menurunkan inflasi, yang mengikut ukuran pilihan mereka kekal hampir tiga kali ganda paras sasaran mereka sebanyak 2% setiap tahun walaupun baru-baru ini menunjukkan tanda-tanda menuju lebih rendah.

Bank pusat telah menaikkan kadar daripada hampir sifar pada Mac kepada julat semasa 4.25% hingga 4.50% dan pegawai Fed mengunjurkan ia akan melepasi paras 5% pada 2023, tahap yang tidak dilihat sejak 2007.

Pakar ekonomi percaya bahawa syarikat berkemungkinan mengurangkan pengambilan pekerja sebelum memulakan pemberhentian. Majikan pada umumnya keberatan untuk memberhentikan pekerja selepas bergelut mencari tenaga kerja semasa pandemik Covid-19.

Laporan tuntutan menunjukkan bilangan orang yang menerima faedah selepas minggu awal bantuan meningkat 41,000 kepada 1.710 juta pada minggu berakhir 17 Disember. Tuntutan berterusan, proksi untuk pengambilan pekerja, telah meningkat lebih tinggi sejak awal Oktober, dan laporan terbaharu adalah yang pertama sejak Februari yang menunjukkan mereka mencapai tahap trend 1.7-1.8 juta yang berlaku pada tahun-tahun sebelum wabak itu. , tahap yang dilihat ketika itu sebagai lambang pasaran buruh yang ketat.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat