Ulasan Penetapan Polisi FOMC, US Dolar Melonjak Tinggi!

68

The Federal Reserve mengekalkan kadar faedah di paras 1.25% seperti yang dijangka oleh pasaran pada Khamis pukul 2 pagi. Bank pusat juga mendedahkan perancangan untuk mula mengurangkan pegangan bon $4.3 trillion pada Oktober.

Dalam kenyataan awal The Fed juga menunjukkan satu lagi kenaikan kadar tahun ini dalam unjuran ekonomi yang dikeluarkan bersama kenyataan awal.

Antara tumpuan pasaran bagi penetapan polisi monetari kali ini adalah perancangan pengurangan penyata imbangan (pegangan bon). Pengumuman bank pusat untuk mula mengurangkan pegangan bon pada Oktober adalah sejajar dengan jangkaan pasaran. Harus diingat, perkara ini juga adalah salah satu daripada proses pengetatan polisi monetari yang dikenali sebagai Quantitative Tightening (QT). QT adalah lawan kepada QE (pelonggaran kuantitatif).

Ahli-ahli The Fed dilihat menunjukkan keyakinan terhadap ekonomi Amerika Syarikat dimana unjuran pertumbuhan ekonomi dikaji semula kepada kenaikan tahun ini.

Bank pusat meramalkan pertumbuhan ekonomi 2.4% pada 2017, iaitu kenaikan 0.2% daripada unjuran sebelum ini 2.2% pada Jun. Walaubagaimanapun, tren inflasi yang perlahan menyebabkan bank pusat menurunkan jangkaan inflasi kepada 1.5% pada 2017 daripada 1.7% sebelum ini.

Analisis “dot plot” dalam Ringkasan Unjuran Ekonomi pula menunjukkan bank pusat melihat kadar faedah akan naik dalam julat 1.25% dan 1.50% pada hujung tahun 2017. Dengan kadar faedah di paras julat 1-1.25% ketika ini, hal ini jelas menunjukkan ada satu lagi kenaikan kadar pada tahun ini.

Berikut adalah perbezaan unjuran oleh ahli bank pusat pada Jun lalu dan pada 21 September.

Pada mesyuarat Jun.

  • 4 ahli Fed jangka tiada lagi kenaikan kadar tahun ini
  • 8 jangka satu lagi kenaikan tahun ini
  • 4 ahli lagi jangka dua kenaikan kadar tahun ini

Pada mesyuarat September.

  • Masih 4 ahli Fed jangka tiada lagi kenaikan kadar tahun ini
  • 11 ahli Fed jangka satu lagi kenaikan kadar tahun ini
  • 1 ahli Fed jangka dua lagi kenaikan kadar tahun ini

Kenyataan awal juga memperlihatkan impak taufan Harvey, Irma dan Maria dijangka tidak memberi impak kepada halatuju ekonomi dalam jangka masa sederhana.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat