Ulasan Secara Terperinci Kejatuhan Matawang Euro Sebentar Tadi

104

Sebentar tadi ECB mengekalkan kadar nya di paras -0.4% dalam laporan awal pukul 8.45 malam waktu Malaysia. ECB dilihat menepati jangkaan penganalisis di seluruh dunia dengan meneruskan program pembelian bon selepas tempoh tamat pada Mac 2017.

Walaubagaimanapun, pihak bank pusat ini mengurangkan jumlah pembelian bon dari 80 bilion euro kepada 60 bilion euro dalam masa sembilan bulan bermula April 2017.

Sebelum ini pasaran menjangkakan pembelian bon diteruskan dengan jumlah semasa 80 bilion euro dalam masa enam bulan atau mengurangkan sedikit pembelian bon kepada 60 bilion tetapi dalam tempoh yang lebih panjang iaitu sembilan bulan.

Draghi dalam sidang media sebentar tadi mengatakan pihak ECB tiada membincangkan soal pengurangan (tapering) pembelian bon dan keputusan yang dibuat hari ini bukanlah mewakili pengurangan kepada polisi pembelian bon.

Ada juga isyarat yang berbunyi seperti pembelian bon ini akan ditingkatkan lagi jika perlu dan Draghi menyatakan pemotongan lebih lagi kadar pembelian bon tidak dibincangkan walaupun ada tanda-tanda ekonomi yang lebih baik.

ECB dilihat semacam menegaskan berkali-kali tentang ‘tiada perbincangan tentang tapering ini’, mungkin untuk mengelakkan spekulasi tentang pengurangan pembelian bon.

Dala pembentangan tadi, Draghi juga memberitahu kepada wartawan prospek pertumbuhan ekonomi yang telah dibuat oleh staf ECB. Jangkaan pertumbuhan hanya berubah sedikit berbanding mesyuarat lepas dengan pertumbuhan 1.7% pada 2017 dari 1.6% sebelum ini. Manakala pada 2018 kekal di paras 1.6%.

Indeks Harga Pengguna (CPI) diramalkan meningkat 1.3% dari 1.2% sebelum ini, manakala pada 2018 berkurang dari 1.6% kepada 1.5% dengan kadar sama pada 2019 seperti ramalan tahun hadapan.

Draghi juga menyatakan ekonomi Kesatuan Eropah masih memulih dalam kadar sederhana dimana tekanan inflasi masih lagi suram berikutan kesukaran untuk mencapai sasaran 2%. Risiko kepada deflasi pula semakin berkurangan tetapi masih ada ketaktentuan dalam peningkatan inflasi.

Matawang Euro dilihat spiked ke atas yang dapat dilihat dalam pasangan matawang Eur/Usd yang menguat hampir 80 pip semasa pengumuman kadar pukul 8.45 malam. Kenaikan ini dilihat sebagai reaksi pasaran yang melihat ECB mengurangkan pembelian bonnya dari 80 bilion kepada 60 bilion.

Jika dilihat dari segi teori pengurangan pembelian bon ini sememangnya akan mengurangkan penawaran wang yang akan meningkatkan nilai euro.

Walaubagaimanapun, kenaikan ini tidak kekal lama kerana dalam masa kurang 15 minit kita melihat Eur/Usd jatuh semula sebanyak 120 pip dan terus jatuh lagi ke paras 1.0656 sebelum sidang media dimulakan pada pukul 9.30 malam tadi.

Hal ini pula dilihat sebagai reaksi pasaran yang melihat program pembelian bon dibuat selama sembilan bulan kerana sebelum ini pasaran menjangkakan program pembelian bon diteruskan selama enam bulan dan tidak dinafikan aktiviti pengambilan untung oleh trader sebelum bermulanya sidang media pada pukul 9.30 malam tadi.

Secara keseluruhan, tona ucapan Draghi dilihat begitu Dovish dan kejutan dalam jangkaan pertumbuhan ekonomi yang rendah dari jangkaan pasaran. Pada masa ini kita dapat melihat ECB masih lagi memberikan komitmen tinggi kepada rangsangan monetari sepanjang 2017 yang mungkin akan memberikan kejatuhan jangka sederhana kepada matawang euro.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat