US Dolar Kembali Lemah Pada Dagangan Awal Minggu, Sentimen Risk-On?

495

Permulaan dagangan awal minggu memperlihatkan US dolar kembali melemah berbanding matawang utama dengan sentimen dalam pasaran kewangan terus dipengaruhi oleh laporan berkaitan wabak coronavirus.

Indeks dolar yang mengukur kekuatan dolar greenback berbanding enam matawang utama didagangkan menyusut 0.19% pada $96.46.

Sentimen bertambah baik dengan berita mengenai vaksin yang seterusnya menyaksikan peningkatan terhadap aset berpulangan tinggi.

Syarikat Biofarmasi AS, Gilead mengatakan bahawa ubat antivirus remdesivirnya dapat mengurangkan risiko kematian dalam kes coronavirus sehingga 62%, di samping turut melaporkan terdapat peningkatan dalam pemulihan kinikal jika dibandingkan dengan rawatan biasa.

Susulan daripada itu, pasaran Wall Street melonjak, sekali gus mengurangkan sebahagian besar kerugian yang dialami pada Khamis. Sementara hasil perbendaharaan AS juga pulih dari paras terendah yang dicapainya, namun tetap menerima tekanan daripada sentimen yang tidak menentu.

Sementara itu di Eropah, matawang pound terus meraih manfaat daripada keyakinan terhadap pelan rangsangan fiskal yang diumumkan oleh Menteri Kewangan UK, Rishi Sunak minggu lalu.

Selain itu, euro didagangkan meningkat menjelang sidang kemuncak Kesatuan Eropah (EU) yang akan berlangsung pada 17-18 Julai, di mana para pemimpin akan berbincang mengenai dana pemulihan Eropah.

Dalam pada itu, pentadbiran Trump mengumumkan pada hari Jumaat untuk mengenakan tarif ke atas import Perancis yang bernilai sehingga $1.3 bilion sebagai tindak balas kepada perlaksanaan cukai perkhidmatan digital oleh negara itu.

Bagaimanapun, Amerika Syarikat memberi masa bagi kedua-dua pihak itu menyelesaikan masalah tersebut dengan memberikan penangguhan perlaksanaan pungutan sehingga 180 hari.

Dagangan minggu ini juga dihiasi oleh penerbitan beberapa siri data ekonomi dan mesyuarat polisi oleh bank-bank pusat utama yang akan menjadi penggerak dalam pasaran.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat