US Dolar Melakukan U-Turn! Susut Daripada Paras Terkukuh 2 Bulan

544

Dolar susut pada hari Rabu, terus mundur dari puncak hampir tiga bulan berbanding euro yang tercapai sehari sebelumnya, dengan penurunan hasil bon AS yang  menambah tekanan.

Para penganalisis menunjukkan faktor teknikal untuk penyusutan US dolar, mengikuti lonjakan dua hari sebanyak 1.4% berbanding euro setelah data pekerjaan AS yang lebih kuat dari yang diharapkan, serta retorik yang lebih hawkish dari Pengerusi Federal Reserve Jerome Powell, menggagalkan jangkaan untuk pengurangan kadar faedah awal.

Hasil bos AS mendapat sedikit bantuan pada hari Rabu setelah turun dari puncak minggu ini berikutan permintaan yang kuat pada penjualan bon tiga tahun baru, menghilangkan sebagian dukungan untuk US dolar.

US dolar susut 0.16% menjadi $1.0772 per euro, setelah susut 0.1% pada hari Selasa, dimana sebelumnya telah menyentuh paras terkukuh  sejak 14 Nov. pada $1.0722.

Indeks US dolar AS yang mengukur mata wang US dolar berbanding enam matawang  utama, termasuk euro susut 0.1% menjadi 104.04, mengikuti penurunan 0.29% pada Selasa. Indeks tersebut mencapai paras tertinggi sejak 14 Nov. pada 104.60 pada hari Isnin.

“Rebound dalam hasil bon AS semalam membolehkan sebahagian pengambilan keuntungan dalam posisi dolar AS jangka panjang,” kata Jane Foley, ketua strategi FX di Rabobank.

“Walaupun harapan pengurangan kadar faedah pada bulan Mac dikesampingkan, pasaran masih menunjukkan keengganan untuk mengambil risiko sepenuhnya dalam perdagangan dolar AS jangka panjang rentetan keyakinan yang tinggi mengenai pemotongan kadar faedah pada penghujung tahun”.

Pedagang kini menilai peluang 21.5% untuk pengurangan kadar pada bulan Mac, berdasarkan alat FedWatch Kumpulan CME, berbanding dengan peluang 68.1% pada permulaan tahun.

Penurunan yang lebih tajam dari yang dijangka dalam pengeluaran industri di ekonomi terbesar zon eropah tidak memberi kesan kepada euro berikutan “masalah industri Jerman kini sudah menjadi naratif yang umum”, kata Chris Turner, Ketua Global Pasaran di ING.

Sterling mengukuh 0.27% berbanding US dolar menjadi $1.2633 selepas harga rumah yang lebih tinggi di Britain menyokong taruhan bahawa Bank of England (BoE) tidak mungkin memotong kadar faedah pada masa yang terdekat.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat