US Dolar Susut Ke Paras Terendah Ekoran Ketegangan AS-Iran Semakin Meruncing

1,279

Dolar USD diniagakan menyusut ke paras terendah dua bulan berbanding safe-haven yen didorong oleh ketegangan politik AS dan Iran yang semakin meruncing.

Terbaru, satu serangan peluru berpandu oleh Amerika Syarikat di lapangan terbang Baghdad yang telah mengorbankan beberapa nyawa termasuk Jeneral Iran Qassim Soleimi, ketua Pasukan Quds elit Iran.

Turut menjadi tumpuan pelabur adalah penerbitan data PMI pembuatan Amerika Syarikat tinjauan ISM pada malam ini yang dijangka terdapat peningkatan dalam sektor pembuatan AS.

Matawang pound didagangkan positif berbanding US dolar selepas susut pada dagangan semalam berikutan risiko no-deal Brexit kembali menjadi tumpuan pelabur memandangkan klausa mengenai larangan pelanjutan tempoh peralihan dalam rang undang-undang pengeluaran Brexit akan dibahaskan oleh ahli parlimen pada minggu depan.

PM UK Boris Johnson masih menggunakan no-deal Brexit sebagai taktik rundingan dalam perbincangan perdagangan akan datang bersama Kesatuan Eropah (EU) apabila beliau tekad untuk keluar daripada EU sepenuhnya pada akhir tahun 2020 dengan tidak melanjutkan tarikh akhir tempoh peralihan Brexit.

Penerbitan bacaan akhir PMI pembuatan di UK menambah kesuraman, dengan menunjukkan pengeluaran kilang merosot pada bulan Disember pada kadar yang lebih cepat sejak 2012 ekoran daripada kelembapan ekonomi global dan ketidakpastian telah memberi kesan kepada permintaan serta perniagaan.

Sementara itu, bacaan akhir PMI pembuatan di Zon Eropah bagi bulan Disember juga menunjukkan penguncupan untuk bulan ke 11 berturut-turut meskipun mencatat sedikit peningkatan daripada anggaran awal.

Berikutan daripada itu, dolar euro jatuh lebih rendah berbanding USD pada dagangan sesi NY semalam yang juga turut didorong oleh pemulihan US dolar

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat