US Dolar Terus Mendominasi Pasaran, Ini Perkara Penting Perlu Diketahui ‘Trader’!

761

Dolar mengukuh ke paras tertinggi dalam hampir tiga bulan terhadap mata wang utama lain pada hari Isnin apabila para trader menarik kembali ramalan untuk pengurangan kadar agresif oleh Federal Reserve tahun ini.

Penilaian semula Fed berikutan laporan pekerjaan AS pada Jumaat yang melampaui jangkaan pasaran dan menghantar hasil bon AS melonjak, meningkatkan mata wang negara itu. Imbangan hasil bon AS meningkat lebih jauh pada hari Isnin setelah Pengerusi Fed, Jerome Powell, berkata pada hujung minggu bahawa bank pusat itu boleh “memberi masa sedikit” sebelum mengurangkan kadar faedah.

Indeks US dolar, yang menjejaki US dolar terhadap enam mata wang utama lain, naik ke 104.3, tertinggi sejak 17 Nov. US dolar pada akhirnya mengukuh 0.21% kepada 104.27. Imbangan hasil bon dua tahun pada akhirnya naik 6 mata asas kepada 4.433%, selepas melonjak 18 mata asas pada Jumaat.

Euro jatuh ke paras terendahnya sejak 11 Disember pada $1.0747 dan pada akhirnya turun 0.36% kepada $1.0752. Dalam temuramah terbaru, Powell berkata Fed boleh menanti dalam memutuskan bila hendak mengurangkan kadar faedah rujukan.

Yen Jepun susut ke paras terendahnya sejak awal Disember dalam perdagangan awal Asia pada 148.82 US dolar, sebelum stabil untuk berada pada 148.36. Jane Foley, ketua strategi FX di Rabobank, berkata ekonomi zon Eropah  yang lemah juga mungkin memberi kesan kepada mata wang Euro. Data pada hari Isnin menunjukkan eksport Jerman jatuh lebih dari yang dijangka pada Disember disebabkan permintaan global yang lemah. Pengurangan faedah pada bulan Mac kini dilihat sebagai kemungkinan kira-kira 16%, menurun secara ketara daripada kira-kira 50% seminggu yang lalu. Disisi lain mata wang Sterling susut 0.46% kepada $1.2576, terendah sejak 13 Disember, ketika dolar mengukuh.

Pound menunjukkan reaksi yang kurang terkesan kepada data yang dinilai yang menunjukkan kadar pengangguran Britain lebih rendah daripada yang dijangkakan pada penghujung tahun. Di tempat lain, bank pusat China terus menggunakan panduan rasmi untuk mengekalkan kestabilan mata wangnya, selepas menetapkan kadar pertengahan untuk yuan lebih kukuh daripada anggaran Reuters.

Peristiwa utama pada kalendar ekonomi adalah kajian bukan pembuatan ISM pada petang hari ini, yang akan memberikan gambaran kesihatan ekonomi AS pada Januari.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat