USD/CAD Melonjak Terkesan Oleh Kemungkinan Perang Dagang Dicetuskan Amerika Terhadap Mexico

515

Pergerakan harga pada chart pasangan matawang USD/CAD kembali mencatatkan kenaikan semula didorong oleh penurunan pada nilai dagangan dolar Kanada yang terkesan oleh isu perang dagang.

Terbaru, Presiden Donald Trump mengancam untuk mengenakan tarif 5% ke atas kesemua barangan import Mexico ekoran isu imigresen yang membuatkan Trump tidak senang hati.

Oleh itu, perjanjian USMCA yang sebelumnya dikenali sebagai NAFTA yang merupakan perjanjian perdagangan bebas cukai di antara tiga negara iaitu Amerika Syarikat, Mexico dan juga Kanada akan kembali terjejas.

Justeru itu, matawang dolar Kanada turut menerina tempias terhadap isu perang dagang yang terbaru dicetuskan oleh Donald Trump ini.

Dagangan USD/CAD sebelum ini telah mencatatkan lonjakan harga sehingga melepasi paras resistance pada 1.35000 dan mencatatkan paras ketinggian terbaru sebelum kembali membuat penurunan semula ke paras 1.35000 pada zon RBS (resistance become support) tersebut.

Bersambung pada dagangan sesi Asia hari ini, harga telah kembali melonjak pada awal sesi bermula sehingga mencecah ke paras resistance 1.3537 (MagicR2) pada indicator Moshed Magic Line hari ini.

Dagangan yang bersambung pada sesi pasaran Eropah dilihat cuba membuat kenaikan untuk menuju ke paras resistance seterusnya pada 1.3553 (MagicR3) dan juga cuba untuk mengatasi paras ketinggian harga yang dicapai pada lonjakan sebelum ini.

Jika harga terus membuat kenaikan ke paras lebih tinggi, jangkaan jangka masa panjang harga mampu mencapai paras ketinggian sehingga 1.36600 dengan mencatatkan sekitar 130 pips kenaikan dari paras ketinggian semasa.

Paras tersebut juga merupakan paras tertinggi dicapai harga pada dagangan USD/CAD sekitar penghujung Disember dan juga awal Januari lalu.

Namun jika harga kembali membuat penurunan semula, destinasi tumpuan harga adalah dilihat di paras Magic Pivot hari ini dan juga paras tumpuan pada zon RBS iaitu 1.35000.

Penurunan lebih rendah dijangka akan menuju ke paras support pada indicator Moshed Magic Line hari ini iaitu sekitar paras 1.3467 (MagicS2) atau lebih rendah lagi ke paras 1.3448 (MagicS3).

Lihat gambar chart pasangan matawang USD/CAD di bawah untuk rujukan teknikal analisis anda. Perhatikan paras support dan resistance pada indicator Moshed Magic Line untuk membantu anda mengawal risiko dalam dagangan harian.

Paras support: 1.3483, 1.3467, 1.3448.

Paras resistance: 1.3518, 1.3537, 1.3553.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat