USD Menjunam Selepas Mesyuarat FOMC, Aussie dan Kiwi Ambil Peluang Untuk Mengukuh

372

Setelah ditunggu-tunggu oleh para pelabur, akhirnya keputusan bagi penetapan kadar faedah di Amerika Syarikat terjawab apabila bank pusat telah mengekalkan kadar faedah di paras 2.50% seperti yang telah dijangkakan oleh pasaran dalam mesyuarat FOMC awal pagi ini.

Matawang dolar USD mengalami kejatuhan drastik selepas keputusan kadar faedah diumumkan sehingga bersambung ke sesi Asia hari ini berikutan Federal Reserve mengejutkan pasaran dengan mengabaikan rancangan untuk menaikkan kadar faedah tahun ini, memberi isyarat bahawa kitaran polisi kenaikan selama tiga tahun telah menghampiri ke penghujungnya.

Pelabur bergegas masuk dalam pasaran dengan prospek penurunan kadar faedah yang akan datang pada tahun ini oleh bank pusat, sementara penanda aras bagi hasil perbendaharaan telah menjunam ke paras terendah sejak awal 2018 yang lalu.

Keputusan kadar faedah tersebut telah menyaksikan kejatuhan ketara USD berbanding Yen dengan mencatatkan lebih 100 pips penurunan semalam di samping merekodkan kejatuhan terbesar harga sejak situasi “flash crash” pada awal Januari tahun ini.

Kejatuhan teruk USD juga telah memberi kelebihan pada dagangan matawang utama yang lain termasuk anti-USD iaitu EURO. Dagangan EURO berbanding USD melonjak tinggi mencatatkan paras ketinggian yang baru walaupun faktor fundamental untuk matawang EURO masih dalam keadaan berisiko.

Dalam perkembangan lain, Pound Sterling didagangkan lemah pada Rabu selepas laporan berkenaan Perdana Menteri Britain, Theresa May telah meminta untuk Brexit ditangguhkan sehingga 30 Jun untuk berdepan halangan yang timbul bersama Kesatuan Eropah.

Tempoh penangguhan tersebut walau bagaimanapun dilihat agak singkat berbanding yang dijangkakan oleh pasaran, dan PM May juga menyatakan situasi ‘no-deal’ Brexit masih boleh berlaku dan dengan itu telah menyebabkan pelabur lebih berwaspada terhadap dagangan GBP.

Perancis juga memberi amaran untuk menolak permintaan PM May tersebut melainkan beliau boleh memberi jaminan pelan perjanjian Brexit yang telah ditolak dua kali sebelum ini, mendapat kelulusan Parlimen.

Sentimen negatif Brexit buat masa ini membuatkan dagangan Sterling kembali berisiko. Namun, tumpuan pada hari adalah terhadap penetapan kadar faedah oleh bank pusat England dalam mesyuarat dasar pada jam 8 malam ini di mana kadar faedah dijangka akan dikekalkan di paras 0.75%.

Beralih ke Asia, matawang komoditi dolar AUD berjaya mengukuhkan dagangan khususnya berbanding USD yang melemah. Data pekerjaan pada jam 8.30 pagi ini agak bercampur dengan pertambahan pekerjaan yang menurun kepada 4,600 berbanding 38,300 pada bacaan sebelum ini.

Namun, kadar pengangguran pula positif apabila mencatatkan penurunan daripada 5.0% kepada 4.9% untuk bulan Februari. Angka penurunan tersebut adalah yang terendah sejak June 2011 dan bacaan data yang positif ini telah menyokong pengukuhan pada dagangan Aussie walaupun kadar pertambahan pekerjaan agak rendah.

Dolar NZD juga mencatatkan pengukuhan selepas data pertumbuhan GDP untuk suku tahun terakhir 2018 yang dikeluarkan pada awal pembukaan sesi Asia hari ini dengan angka kenaikan 0.6% seperti yang telah dijangkakan mengatasi bacaan suku tahun terdahulu pada 0.3%.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat