USDCAD Analisa Fundamental Harian 18 April 2016

36

Dollar CAD berada dalam dagangan bercampur-campur Jumaat lalu, naik turun dari paras terendah harian sekitar C$1.2795 ke setinggi C$1.2902, sebelum menutup sekitar paras C$1.2815; setelah harga minyak mentah merudum menjelang mesyuarat kerjasama OPEC Ahad semalam, dan pada masa yang sama, sentimen pengguna AS yang dilaporkan meleset dari jangkaan menyebabkan Dollar AS kehilangan sokongan belian.

Di pasaran AS, sentimen pengguna dilaporkan turun dari 91 mata kepada 89.7 mata, meleset dari jangkaan kenaikan sebanyak 91.9 mata.  Pengeluaran industri juga jatuh lebih rendah dari -0.5% kepada -0.6%, berbanding jangkaan pemulihan kepada -0.1%.  Presiden Feds Atlanta, Encik Dennis Lockhart mengatakan bahawa beliau tidak bercadang untuk menyokong kenaikan kadar pada mesyuarat FOMC April, tetapi masih mencadangkan kenaikan sebanyak dua atau tiga kali pada tahun ini.

[adrotate group=”6″]

Di pasaran Kanada pula, rekod jualan sektor perkilangan pula dilaporkan jauh meleset dari jangkaan, dengan kejatuhan dari 2.3% kepada -3.3% berbanding jangkaan kejatuhan hanya sebanyak -1.4%.  Dengan harga minyak yang dijangka merudum dalam masa terdekat ekoran kegagalan perjanjian kerjasama menghadkan pengeluaran OPEC dan bukan OPEC, CAD dilihat tidak mempunyai sebab yang kukuh untuk terus meningkat nilai.

Tiada sebarang laporan berimpak tinggi dari Amerika Syarikat mahupun Kanada hari ini.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat