USDCAD Analisa Fundamental Harian 26 Feb 2016

34

Dollar CAD terus merudum lebih 215 pips Khamis semalam, untuk ke paras terendah harian sekitar C$1.3515 sebelum menutup sekitar paras C$1.3530; setelah spekulasi pasaran tentang pencapaian kata sepakat antara OPEC dan Russia bagi menstabilkan harga minyak, mendorong sokongan untuk Loonie. Pada masa yang sama, menteri sumber asli Kanada, Jim Carr mengatakan walaupun harga minyak rendah, Kanada masih menawarkan peluang pelaburan yang baik.

Walaupun pasaran lebih menumpukan perhatian kepada Crude dari AS dan Brent dari UK, minyak dari Kanada telah mengalami kejatuhan yang lebih teruk. ‘Western Canadian Select’ yang merupakan minyak mentah dari Kanada, telah jatuh di bawah paras $20 setong.  Ketika ini pengeluar minyak di Kanada mencari jalan alternatif seperti menjual saluran minyak, simpanan dan kemudahan produksi untuk mengurangkan beban kewangan akibat kejatuhan pendapatan dari harga minyak yang rendah.

[adrotate group=”6″]

Dollar Kanada dilihat telah pun melalui fasa kejatuhan nilai terburuk, walaupun ianya mungkin berdepan dengan risiko kejatuhan harga minyak sekali lagi.  CIBC World Markets dalam laporannya menjangka Loonie semakin pulih ekoran harga minyak yang dilihat sudah pun mencapai dasar.  Pada masa yang sama, dengan Feds AS yang mungkin mengekalkan kadar sedia ada untuk beberapa ketika, nilai tukaran USD/CAD dijangka menstabil.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat