USDJPY Terus Jatuh Selepas FOMC

298

Dolar lemah pada pasaran Asia hari ini selepas minit meyuarat FOMC masih berdebat tetang kenaikan kadar faedah tahun ini.

Indeks dolar US yang mengukur kekuatan greenback berbanding enam matawang utama yang lain, jatuh 0.36% pada sesi lepas kepada 93.41 dan semakin susut 0.04% kepada 93.37 setakat jam 9.20 pagi.

 

Pasangan matawang USD/JPY berubah arah dan teruskan penurunan sebanyak 0.28% kepada 109.88, manakala AUD/USD didagangkan pada 0.7926 meningkat 0.01%

Laporan imbangan dagangan Jepun bagi bulan Julai menunjukkan lebihan ¥392 billion dengan peningkatan import kepada 16% dan export 13.6%. Sementara itu, Australia dijangka akan melaporkan penambahan 20,000 pekerjaan dan kadar pegangguran kekal di paras 5.6% pada jam 9.30 pagi nanti.

Semalam dolar telah menghampiri paras tertinggi tiga minggu lalu, selepas data-data ekonomi yang lepas menunjukkan peningkatan pada perkembangan ekonomi US, menguatkan jangkaan untuk kenaikan kadar kali ke tiga tahun ini.

Namun begitu, keraguan mula timbul selepas minit mesyuarat FOMC melaporkan perdebatan antara ahli yang menyokong untuk kadar faedah kekal kerana keadaan inflasi atau dinaikkan kerana bimbang risiko yang berlaku jika peningkatan terus ditangguhkan.

Perdebatan ini muncul selepas minit mesyuarat FOMC bulan Julai dibentangkan, apabila penggubal polisi bank pusat mengundi untuk kekalkan sasaran kadar faedah antara 1 hingga 1.25 peratus. Secara keseluruhannya, jangkaan untuk the Fed capai sasaran 2% masih belum jelas.

 

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat