Vaksin COVID-19 Rusia Khusus Untuk Golongan Ini Sahaja?

605

Vaksin baru Rusia terhadap coronavirus disyorkan untuk kegunaaan individu berusia 18 hingga 60 tahun, kata Vladimir Bondarev, ketua Pusat Ilmiah Kementerian Kesihatan Rusia untuk Penilaian Pakar Produk Ubat.

Tambahnya lagi, kebiasaan di negara itu, vaksin dibahagikan kepada 3 golongan iaitu kanak-kanak dari lahir hingga 18 tahun, orang dewasa dari 18 hingga 60 tahun, dan orang tua yang berumur lebih dari 60 tahun.

Dalam sebuah taklimat, Bondarev menjelaskan bahawa ujian klinikal kini telah dilakukan pada sekelompok sukarelawan yang berusia 18 hingga 60 tahun. Oleh itu, vaksin ini sekarang disyorkan untuk kegunaan individu berusia 18 hingga 60 tahun.

Selain itu, Pakar itu juga mengatakan bahawa ujian klinikal tambahan perlu dilakukan terhadap orang tua, berkemungkinan akan dijalankan semasa ujian klinikal pasca pendaftaran nanti.

Sementara itu, Alexander Gintsburg, pengarah Institut Penyelidikan Ilmiah Gamaleya Epidemiologi dan Mikrobiologi, yang merupakan salah seoran tenaga mahir yang membantu dalam pembangunan vaksin tersebut mendedahkan bahawa beliau yang berusia akhir 60-an telah pun pun menerima suntikan vaksin itu serta memberikan maklum balas positif tentangnya.

Seperti yang diketahui umum, pada awal minggu ini, Rusia mengumumkan pendaftaran vaksin coronavirus pertama di dunia, yang dikenali sebagai Sputnik V. Di samping itu, Presiden Vladimir Putin telah mengesahkan vaksin tersebut, dan menjelaskan bahawa ianya telah menjalankan semua ujian yang diperlukan.

Tambahan daripada itu, vaksin berkenaan didakwa telah dibangunkan bersama oleh institut penyelidikan Gamaleya dan Dana Pelaburan Langsung Rusia. Selain itu, ianya dikhabarkan mempunyai dua komponen yang disuntik secara berasingan serta didakwa dapat membina antibodi yang berterusan untuk melawan virus.

 

 

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat