Wall Street Meningkat Susulan Pengumuman Trump

222

Pasaran Wall Street dilihat mengukuh selepas Trump mengumumkan penangguhan kenaikan tarif import yang sepatutnya dijadualkan September ini. Antara barangan yang mendapat manfaat ini ialah produk berasaskan elektronik dan juga pakaian. Kenaikan tarif itu dijangka akan ditangguhkan sehingga 15 Disember 2019.

Walaupun mendapat penangguhan, sebahagian daripada produk Apple tidak terkecuali dari kenaikan tarif import tersebut. Antara barangan Apple yang terlibat termasuk Apple AirPods, Apple Watch dan Home Pod.

Namun situasi berbeza ditunjukkan di pasaran saham apabila saham Apple menunjukkan kenaikan yang agak tinggi. Saham Apple ditutup tinggi pada paras $208.97, naik $8.49. Jenama kasut sukan terkemuka, Nike juga naik $1.67 kepada $83.32.

Sementara itu, Indeks Dow Jones menokok 372.54 mata kepada 26,279.91 mata, S&P 500 naik 42.57 mata kepada 2,926.32 mata dan Nasdaq meningkat 152.95 mata kepada 8,016.36 mata.

Dalam pada itu, Trump memberitahu pemberita bahawa keputusan yang dibuat adalah kerana bimbang terhadap kuasa membeli rakyat yang akan berbelanja bagi menyambut Hari Natal pada Disember nanti.

Wakil Jabatan Perdagangan Amerika Syarikat (USTR) berkata, keputusan yang dibuat hanya selepas beberapa minit pihak China mengumumkan telah berunding melalui telefon dengan wakil dari AS. Antara produk yang dikeluarkan terus dari senarai kenaikan tarif termasuklah barangan berasaskan kesihatan, kesejahteraan, keselamatan negara dan faktor-faktor lain.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat