Waspada Dengan Lonjakan USD, Malam Ini Lebih Bahaya!

758

Melangkah masuk ke sesi Eropah, pasaran mata wang mula bergerak setelah memaparkan dagangan yang mendatar pada sesi terdahulu.

Ini susulan terbitan data PMI pembuatan dan perkhidmatan Zon Eropah dan UK pada Julai yang mendorong kejatuhan mata wang euro dan pound, sekali gus mendukung pengukuhan US dolar.

Aktiviti pembuatan Zon Eropah merekodkan penguncupan ke paras terlemah 3 tahun dan sektor perkhidmatan berkembang perlahan sejak Januari.

Selain itu, sektor perkilangan dan perkhidmatan di UK pula merosot ke paras terendah enam bulan pada bulan Julai.

Mata wang euro tergelincir ke bawah paras harga 1.1100 manakala pound pula merosot pada sekitar harga 1.2837 berbanding US dolar.

Indeks dolar pula melonjak tinggi pada 101.41 sebelum mengurangkan sedikit keuntungan ke sekitar 101.20 berbanding sekumpulan mata wang utama.

Perlu diingatkan bahawa data PMI dari Amerika Syarikat juga akan diterbitkan pada sesi New York malam ini yang boleh mencetuskan pergerakan tidak menentu buat US dolar.

Dalam pada itu, dolar Aussie dan New Zealand didagangkan stabil berbanding greenback. Pelabur tampaknya tidak memberi reaksi pada data PMI Australia yang merosot pada bulan Julai.

Sementara itu, data PMI pembuatan Jepun turut memaparkan penyusutan pada bulan ini, menyaksikan yen kekal didagangkan lemah berbanding US dolar setelah laporan mengatakan Bank of Japan (BOJ) akan mengekalkan pendirian dovishnya.

Anda juga boleh mengintai peluang-peluang yang disajikan oleh INTRADAY melalui program komuniti, pendaftaran akaun trading dan bermacam-macam lagi. Untuk info lanjut, KLIK DI SINI.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat