Web 3.0 Adalah Bubble! – Pencetus Web 2.0 Bagi Amaran Untuk Tidak Terlalu Agresif Dalam Bidang Ini

1,190

Pakar internet yang memperkenalkan terma Web 2.0, Tim O’Reilly nampaknya tidak berminat dengan idea Web 3.0 (atau Web3).

Dalam kemunculannya dalam CBS Moneywatch baru-baru ini, O’Reilly mendakwa metaverse adalah cuma bubble.

Alasannya adalah kerana terlalu awal untuk memperkenalkan produk metaverse: “Penjualan Meta Quest2 (dulunya dikenali sebagai ‘Oculus’) sangat banyak tapi teknologi yang diperkenalkan sangat jauh daripada era penerimaannya.”

Manakala perihal non-fungible token (NFT) dan mata wang kripto, O’Reilly yakin pertumbuhan industri ini begitu tidak kukuh untuk jangka masa panjang: “Ia merupakan bubble yang sangat kritikal terhadap pertubuhan kecil.”

Penjelasannya diteruskan: “Tiada jaminan apa yang akan berlaku selepas bubble sekarang meletup kerana kita berada di fasa tersebut, sama seperti bubble dot-com. Ketika itu, semua jenis perniagaan baharu mendapat perhatian yang keterlaluan sedangkan hasilnya sangat kurang.”

Pakar internet ini juga sempat memberi amaran berkaitan pasaran yang menfokuskan kepada Web3 kerana pada hematnya ia akan kecundang pada bila-bila masa.

Pasca daripada letupan bubble ini, barulah wujud harapan untuk ruang Web3 terus berkembang dengan penubuhan dan pertumbuhan yang serius.

Sebagai rekod, pasaran NFT menjadi kegilaan sepanjang 2021. Dikatakan rekod penjualan aset NFT mencecah nilai lebih $25 bilion.

Rekod tersebut jauh lebih tinggi berbanding pemerhatian sepanjang 2020 di mana ketika itu jumlah penjualan NFT kurang daripada $100 juta.

Belajar lebih mendalam tentang NFT bersama Team INTRADAY.my, jom sertai group telegram INTRADAY.NFTKlik di sini untuk sertai.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat