‘Whale’ Pun Terciduk! MicroStrategy Kerugian Lebih $700 Juta Dalam Pelaburan Bitcoin!

1,685

Pegangan Bitcoin (BTC) MicroStrategy mengalami kerugian $713 juta, turun 18% apabila harga BTC jatuh di bawah $25k dalam tempoh 24 jam terakhir. Syarikat yang diterajui Michael Saylor itu setakat ini belum ada laporan bahawa beliau telah menjual pegangan Bitcoinnya namun beliau berhadapan dengan situasi ‘margin call’ jika harga BTC jatuh kepada $21k.

Pengurus Kewangan MicroStrategy Phone Le sebelum ini menyatakan bahawa syarikat itu perlu meletakkan lebih banyak cagaran kepada pinjaman atau menjual beberapa pegangan bitcoinnya jika berhadapan dengan situasi panggilan margin.

MicroStrategy setakat ini mempunyai 129,218 BTC pada harga purata $30,700, bernilai hampir $3.97 bilion. Walau bagaimanapun, nilainya telah menurun kepada $3.25 bilion selepas harga Bitcoin (BTC) menjunam di bawah $25k pada hari ini. Tambahan pula kebarangkalian untuk jatuh kepada paras harga $21k juga dilihat tinggi berdasarkan beberapa faktor. Inflasi yang meningkat, mendorong penjualan dalam pasaran di tengah-tengah tekanan. Bukan itu sahaja depeg stETH-ETH dan beberapa faktor lain seperti jangkaan kenaikan kadar juga mendorong harga BTC jatuh lebih rendah.

MicroStrategy telah mengambil berbilion-bilion dalam bentuk pinjaman untuk membeli Bitcoin. Baru-baru ini, syarikat itu mengeluarkan pinjaman bercagar bitcoin sebanyak $205 juta dengan Silvergate Bank bagi membeli lebih banyak bitcoin. Jika harga BTC mencecah $21k, syarikat akan berada dalam keadaan yang paling teruk.

Para pelabur kini berada pada keadaan dalam mengkhuatirkan. Ini tercermin melalui kejatuhan dalam harga saham syarikat yang telah jatuh 64% pada 2022, dengan harga pada masa ini didagangkan pada $203.36. Ini tambah meresahkan apabila perniagaan MicroStrategy tidak cukup menguntungkan untuk membayar hutang tersebut.

Walau bagaimanapun, Ketua Pegawai Eksekutif MicroStrategy Michael Saylor sebelum ini bersikap positif terhadap masa hadapan Bitcoin, yang menyakini bahawa ia adalah penyimpan nilai dan pelindung inflasi. Saylor dilaporkan belum berniat untuk menjual pegangan Bitcoin beliau.

Terkini Harga Bitcoin (BTC) telah jatuh lebih 13% dalam tempoh 24 jam yang lalu, dengan harga semasa didagangkan pada $23,695.67. Harga BTC telah jatuh sebanyak 24.44% dalam tempoh 7 hari.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat