WOW! Pasangan Ini Pilih Untuk Kriptokan Perkahwinan Mereka Di Blockchain!

561

Pasangan California dan juga staf firma pertukaran kripto, Coinbase dikenali sebagai Rebecca Rose dan Peter Kacherginsky telah mengikat hubungan sebagai suami isteri menggunakan blockchain Ethereum.

Berdasarkan pendedahan yang dimuatnaik pada 3 April menerusi Twitter, pasangan itu telah memutuskan untuk berkahwin pada 14 Mac lalu secara alam maya dan juga dunia nyata.

Mereka saling bertukar cincin yang telah didigitalkan sebagai non-fungible token (NFT) menggunakan kontrak pintar Ethereum, dikenali sebagai Tabaat (TBT). Cincin NFT itu wujud sebagai satu animasi dua bulatan yang bercantum menjadi satu.

Kacherginsky membangunkan kontrak pintar pada 10 Mac pada kos cuma 0.25 ETH (anggaran nilai ketika itu $450). Sejam selepas kontrak itu dibuat, tiga lagi transaksi telah dihantar dari Tabaat dengan kos tambahan bernilai 0.0048 ETH ($87), menjadikan jumlah keseluruhan untuk menokenkan kontrak perkahwinan berjumlah sekitar $537.

Majlis itu melibatkan dua transaksi. Pertama, pemindahan cincin NFT dari kontrak kepada Rose dan Kacherginsky. Ia menelan masa selama 4 minit untuk disahkan oleh rangkaian Ethereum dan kos untuk pelombong, $50.

Berbeza dengan perkahwinan di dunia sebenar bagi Amerika Syarikat (AS) menelan kos sekitar $25,000 (RM 103,560).

Kalau nak tahu, ini bukan perkahwinan pertama yang dilakukan di blockchain. Kali pertama sektor kripto menyaksikan perkahwinan di blockchain adalah pada 2014, melibatkan pasangan David Mondrus dan Joyce Bayo. Pasangan berkahwin dengan mengimbas kod QR dalam upacara yang diadakan dalam persidangan tertutup Bitcoin di Disney World di Orlando, Florida.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat