Yen Mengganas, Kenyataan BoJ Dorong Yen Menerajui Pasaran Mata Wang!

191

Mata wang yen melonjak ke paras tertinggi empat bulan berbanding dolar pada hari Selasa selepas Bank of Japan mengejutkan pasaran dengan memutuskan untuk mengkaji semula dasar kawalan hasil bon dan meluaskan jalur dagangan untuk hasil bon kerajaan 10 tahun.

Walaupun ia mengekalkan tetapan dasar yang luas tidak berubah – menyematkan hasil JGB jangka pendek pada -0.1% dan hasil 10 tahun sekitar sifar, BOJ memutuskan untuk membiarkan hasil jangka panjang bergerak 50 mata asas untuk sasaran 0%. Lebih tinggi berbanding jalur 25 mata asas sebelum ini.

US dolar terakhir didagangkan 3.5% lebih lemah pada 132.35 yen. Ia mencecah paras terendah 132 yen, paras terakhir dilihat pada pertengahan Ogos.

Kebanyakan pemerhati BOJ menjangkakan tiada perubahan sehingga akhir penggal pimpinan gabenor Haruhiko Kuroda yang ke 10 tahun, berakhir pada akhir Mac.

Menurut Bart Wakabayashi, pengurus cawangan di State Street di Tokyo, “Kami melihat mereka mula menguji pasaran mengenai strategi keluar”. Tambah beliau mengenai dagangan dolar dan yen, “kita boleh melihat penembusan di bawah 130”.

Hasil JGB 10 tahun melonjak kepada 0.46% daripada had sebelumnya pada 0.25%. Ia menarik hasil Perbendaharaan A.S. yang setara juga lebih tinggi, dengan 10 tahun melonjak ke tertinggi bulan ini pada 3.711%.

Indeks US dolar menyusut, jatuh 0.6% kepada 103.99, dalam julat dagangannya bulan ini pada 103.44 hingga 105.90. Indeks itu mengukur mata wang A.S. berbanding yen dan lima mata wang utama lain, termasuk euro dan sterling.

Indeks itu telah bergerak ke arah puncak julat itu sebelum pengumuman BOJ kerana pelabur terus menilai mesej Rizab Persekutuan mengenai kadar faedah yang lebih tinggi untuk lebih lama.

Pengukuhan yen dilihat menyeluruh dengan mata wang euro susut sebanyak 3.3% kepada paras terendah sejak akhir September pada 140.17 yen dan sterling juga merosot kira-kira 3.4% kepada paras terendah sejak 12 Oktober pada 160.34 yen.

Berbanding US dolar, Euro mengukuh 0.2% pada $1.0628 dan sterling mengukuh 0.07% lebih tinggi kepada $1.2154. Aussie susut lebih 3.6% kepada 88.34 yen, palung tujuh bulan, dan kiwi New Zealand turun 3.8% kepada 83.82 yen, paras terendah dua bulan, masing-masing.

Menurut Kuroda, beliau menyatakan bahawa perubahan tersebut bukan bermaksud kenaikan kadar faedah namun untuk meningkatkan fungsi pasaran bon. Beliau mengulangi masih terlalu awal untuk membincangkan tentang strategi keluar daripada rangsangan sedia ada.

 

 

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat