Yong Tai Bakal Bergabung Dengan China, Buat Vaksin Untuk Malaysia?

1,795

Pemaju hartanah, Yong Tai Bhd telah menandatangani perjanjian (HoA) dengan Shenzhen Kangtai Biologic Products Co Ltd (SZKT) yang berpangkalan di China untuk cadangan kerjasama bagi pembangunan dan pengkomersialan eksklusif vaksin Covid-19 yang tidak aktif di Malaysia.

Untuk pengetahuan semua, SZKT kini sedang membangunkan Covid-19 Inactivated Vaccine (Vero Cells) terhadap coronavirus. Melalui kerjasama berkenaan, Yong Tai akan menjadi rakan kongsi SZKT di Malaysia untuk menjalankan ujian klinikal Tahap III dan pengkomersialan vaksin eksklusif.

Selain itu, mereka juga telah mengadakan perjanjian penasihat dan perkhidmatan (ASA) dengan Klinsel Sdn Bhd untuk melantik Klinsel sebagai Organisasi Penyelidikan Kontrak (CRO) untuk cadangan kajian klinikal vaksin Covid-19 yang akan dilaksanakan di Malaysia.

Jika ujian percubaan klinikal Tahap III ditamatkan atau persetujuan penggunaan kecemasan yang berjaya diperoleh di Malaysia, mereka merancang untuk bekerjasama dalam program pemerolehan vaksin sekitar 100 juta dos vaksin dalam tempoh 5 tahun dengan kuantiti 3 tahun pertama tidak kurang daripada 20 juta dos setahun.

Sementara itu, SZKT, yang tersenarai di Bursa Saham Shenzhen, didakwa bergiat aktif dalam pembangunan dan pembuatan vaksin manusia. Bahkan mempunyai lebih dari 30 jenis vaksin yang sedang dibangunkan. Manakala Kinsel adalah CRO yang menawarkan pakej perkhidmatan penyelidikan yang komprehensif untuk industri farmaseutikal dan bioteknologi.

Sehubungan dengan itu, saham di Yong Tai telah mencatatkan peningkatan sebanyak 7 sen atau 23.73% untuk ditutup pada 36 sen sesaham hari ini, dengan permodalan pasaran sebanyak RM373.91 juta.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat