Yuan Digital Sedia Mendunia, Pengguna Kini Boleh Nikmati ‘LRT’ Dengan CBDC

1,678

Seperti yang sedia maklum bahawa China merupakan negara yang kehadapan dalam mencuba untuk mengimplikasikan matawang kripto yang diterbitkan oleh bank pusat negara. Yuan digital adalah matawang fiat China yang didigitalkan, juga dikenali sebagai matawang digital bank pusat (CBDC). Ia akan menjadi alternatif kepada matawang fiat untuk para rakyat.

Matawang fiat yang didigitalkan menjanjikan transaksi yang mudah, cepat, murah dan selamat. Dengan menggunakan teknologi blockchain, ia selamat daripada diciplak dan kesilapan dalam pemeriksaan mana-mana pembayaran. Justeru, selain isu geopolitik ini antara asbab pihak berkuasa cuba untuk merealisasikan CBDC.

Dalam perkembangan terbaru, China terus memperluaskan capaian matawang digital bank pusatnya (CBDC) dengan memulakan pembayaran yuan digital untuk perkhidmatan pengangkutan.

Berdasarkan pengumuman rasmi pada hari Rabu,keretapi bawah tanah Beijing telah melancarkan program percubaan yang membolehkan rakyat China menggunakan digital yuan untuk menggunakan khidmat keretapi bawah tanah.

Perkhidmatan baru ini hanya tersedia untuk pelanggan yang memiliki akaun bank komersial China, sebuah bank utama yang terlibat dalam ujian CBDC China. Menurut jurucakap rangkaian transit keretapi Beijing, pengguna boleh memuat turun aplikasi mudah alih yang dihubungkan dengan akaun bank untuk mengakses perkhidmatan

Laporan tersebut muncul selepas Suzhou, sebuah bandar di daerah Jiangsu China Timur, melancarkan integrasi yuan digital yang serupa pada hari Selasa. Menurut laporan Sina Finance, Suzhou adalah bandar pertama di China yang mulai menerima pembayaran yuan digital untuk perjalanan keretapi bawah tanah.

Pada pertengahan bulan Jun, Beijing menjadi tuan rumah yang telah membenarkan 3,000 ATM digital yuan beroperasi. Dengan kata lain orang ramai boleh menyimpan dan mengeluarkan yuan digital. Disisi yang berbeza, Badan Pengawasan dan Pentadbiran Kewangan Tempatan Beijing mengumumkan inisiatif untuk mengagihkan $ 6.2 juta yuan digital kepada penduduk Beijing.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat