Zuckerberg Dapat Surat Saman, Jangan Ingat Elon Musk Nak Diam Je!

574

Kurang dari 24 jam pelancaran Threads, Twitter mengeluarkan ancaman untuk menyaman Meta atas aplikasi media sosial yang baru dilancarkannya itu.

Dalam surat yang dihantar oleh seorang peguam sebagai wakil Twitter, Meta dituduh telah menggunakan rahsia dagangan dan harta inteleknya secara tidak sah.

Surat yang ditulis oleh Alex Spiro itu mendakwa bahawa Meta mengupah bekas pekerja Twitter yang mempunyai akses kepada maklumat sulit di mana ia mungkin digunakan untuk membangunkan Threads.

“Kami mempunyai kebimbangan serius bahawa Meta telah terlibat dalam penyelewengan sistematik, sengaja, dan menyalahi undang-undang rahsia perdagangan Twitter dan harta intelek lain,” kata Spiro dalam surat itu.

Tambahnya lagi, Twitter berhasrat untuk menguatkuasakan hak harta inteleknya dan menuntut Meta mengambil langkah segera untuk berhenti menggunakan sebarang rahsia perdagangannya atau maklumat sulit lain.

Bertindak balas kepada tuduhan itu, jurucakap Meta, Andy Stone menafikan penglibatan mana-mana bekas pekerja Twitter dalam pasukan yang membangunkan Threads.

Sementara itu, pemilik Twitter Elon Musk pula berkata “Persaingan baik, menipu tidak”, sebagai tindak balas kepada tweet yang memetik berita itu.

Threads, aplikasi perbualan berasaskan teks telah mendapat perhatian yang ketara dan menerima berjuta-juta pendaftaran dalam tempoh 24 jam pertama selepas dilancarkan.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat