10 Tips Pelaburan Untuk Day Trader

3,018

‘Day trading’ adalah satu bentuk tindakan membeli dan menjual instrumen kewangan dalam tempoh sekitar 1 hari dan tidak mengambil masa terlalu lama.

Pengambilan keuntungan daripada pergerakan harga yang rendah boleh menjadi satu situasi yang menguntungkan jika dilakukan dengan kaedah yang betul.

Bagaimanapun, boleh menjadi satu perkara yang bahaya bagi mereka yang baru mula trading atau sesiapa sahaja yang tidak mengikuti strategi yang betul.

Dalam artikel kali ini, INTRADAY akan berkongsikan 10 tips bagi mereka yang baru mula melabur saham terutamanya untuk mereka yang bergelar ‘day trader’.

1. Selain pengetahuan mengenai prosedur trading asas, ‘day traders’ perlu mengetahui berkenaan perkembangan pasaran saham terkini dan peristiwa penting yang mempengaruhi pasaran. Contohnya pelan dan perubahan kadar faedah Rizab Bank Persekutuan Amerika Syarikat (FED), unjuran ekonomi dan sebagainya.

Lakukan ‘kerja rumah’ anda. Buat senarai saham yang anda mahu trade dan pastikan anda sering mengikuti perkembangan mengenai syarikat yang anda pilih dan pasaran am. Baca berita ekonomi dan lawati laman sesawang kewangan yang boleh dipercayai.

2. Kira berapa banyak modal yang anda sanggup risikokan untuk setiap trade. Banyak ‘day traders’ yang berjaya mengambil risiko kurang daripada 1% hingga 2% daripada akaun mereka bagi setiap trade.

Sebagai contoh, jika anda mempunyai akaun trading dengan jumlah modal sebanyak RM40,000 dan sanggup mempertaruhkan 0.5% modal anda bagi setiap trade, kerugian maksimum anda bagi setiap trade adalah sebanyak RM200.

Letak tepi lebihan dana yang anda boleh trade dan anda bersedia untuk rugi. Ingat, itu mungkin atau mungkin tidak berlaku.

3. ‘Day trading’ memerlukan masa anda. Itulah sebabnya dipanggil sebagai ‘day trading’. Anda perlu menghabiskan sebahagian besar masa anda. Jangan ‘berangan’ untuk trading jika anda hanya mempunyai masa yang terhad.

Proses trading memerlukan trader untuk mengenalpasti pasaran dan melihat peluang yang boleh muncul pada bila-bila masa ketika sesi dagangan. Bergerak dengan pantas adalah kunci utama.

4. Sebagai ‘orang baharu’, fokus kepada satu atau dua saham secara maksimum pada satu sesi dagangan. Menjejaki dan mencari peluang lebih mudah dengan hanya beberapa saham. Sekarang ini, anda boleh trade pecahan saham, jadi anda boleh menentukan jumlah wang tertentu yang anda ingin laburkan.

Sebagai contoh, jika saham Maybank didagangkan pada harga RM250 dan anda hanya ingin membeli saham bernilai RM50, banyak broker kini membenarkan anda berbuat demikian.

5. Anda mungkin mencari saham berharga rendah tetapi anda disarankan untuk elakkan diri anda daripada membeli saham ‘penny stock’. Saham ini dibuka pada harga 50 sen dan ke bawah untuk harga seunit.

Saham ini berkemungkinan tidak berkualiti dan milik syarikat-syarikat yang mengalami kerugian. Melainkan anda melihat saham ini sebagai satu peluang dan telah melakukan sedikit kajian, jauhkan diri anda daripada saham ‘penny stock’.

6. Banyak order yang dibuat oleh pelabur dan trader sebaik sahaja pasaran dibuka pada awal pagi, yang menyumbang kepada turun naik harga. Trader yang berpengalaman mungkin dapat mengenalpasti corak dan membuat pilihan dengan tepat untuk menjana keuntungan.

Tetapi untuk ‘beginner’, lebih elok anda mengambil masa sebentar untuk membaca dan menganalisis pasaran untuk 15-20 minit dahulu sebelum anda memulakan langkah.

Waktu tengah hari kebiasaannya tidak stabil dan pergerakan mula untuk meningkat menuju ke penutup sesi dagangan. Meskipun waktu puncak menawarkan peluang, adalah lebih baik bagi ‘beginner’ tidak membuat sebarang trading untuk elakkan risiko yang tinggi.

7. Tentukan jenis ‘order’ yang anda akan gunakan untuk masuk dan keluar dari pasaran. Adakah anda akan guna ‘market order’ atau ‘limit order’?

Market order merupakan aktiviti tawaran dan permintaan harga saham yang berlaku antara penjual dan pembeli saham namun tidak semua harga yang ditawarkan akan diterima kerana bergantung kepada pasaran dan lot saham yang ada.

Limit order pula adalah harga yang ditetapkan oleh pelabur untuk membeli dan menjual sesuatu saham. Harga berkenaan boleh jadi lebih tinggi atau rendah daripada harga semasa bergantung kepada ‘order’ pelabur.

8. Sesuatu strategi tidak menjamin keuntungan pada setiap masa. Kebanyakan trader hanya untung 50% atau 60% daripada trading mereka. Walau bagaimanapun, mereka memperoleh banyak keuntungan daripada kerugian yang ditanggung.

Pastikan risiko bagi setiap trade adalah terhad kepada peratusan akaun tertentu dan kaedah masuk serta keluar adalah ditentukan dan ditulis dengan jelas.

9. Ada kalanya pasaran saham akan ‘menguji kesabaran’ anda. Sebagai ‘day trader’, anda boleh belajar untuk menjaga ‘ketamakan’, ‘harapan’ dan ‘ketakutan’. Keputusan harus dibuat berdasarkan logik dan bukannya emosi.

10. Trader yang berjaya perlu bergerak pantas tetapi mereka tidak perlu berfikir pantas. Kenapa? Kerana mereka telah membangunkan strategi trading terlebih dahulu, bersama-sama dengan disiplin untuk berpegang dengan strategi berkenaan.

Adalah penting untuk mengikuti formula anda dengan teliti daripada cuba mengejar keuntungan semata-mata. Jangan biarkan emosi anda menguasai diri anda dan mengabaikan strategi anda.

Terdapat mantera dalam kalangan ‘day trader’ iaitu “Rancang trade anda dan trade pelan anda”.

 

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat