100 Pakar Ekonomi Ditemubual! Dapatan Terbaru Pengurangan Kadar The Fed Jadi Perhatian

275

Bank Pusat Amerika Syarikat akan menunggu sehingga September untuk mengurangkan kadar faedah utamanya, menurut majoriti daripada 100 pakar ekonomi yang ditemubual oleh Reuters, dengan separuh daripada mereka mengatakan hanya akan ada dua pengurangan tahun ini dan hanya kira-kira sepertiga meramalkan lebih banyak.

Perubahan dalam pandangan tersebut dari permulaan pengurangan kadar bermula pada bulan Jun dan dua atau lebih pengurangan tambahan dalam tinjauan yang diterbitkan sebulan yang lalu. Ini adalah rentetan bukti pengukuhan yang berterusan dalam pasaran buruh AS dan siri data inflasi yang lebih kukuh daripada yang dijangka.

Pengerusi Fed, Jerome Powell juga mengatakan pada hari Selasa “data terkini menunjukkan bahawa kemungkinan ia akan mengambil masa lebih lama daripada yang dijangkakan untuk mencapai keyakinan bahawa inflasi akan kembali ke sasaran 2% bank pusat AS,” kata-kata yang meredakan harapan untuk pengurangan kadar faedah dalam masa terdekat.

Pasaran kewangan, yang pada awal tahun ini telah menjangkakan enam pengurangan kadar Fed bermula pada bulan Mac, juga menjangkakan pengurangan pertama pada bulan September dan satu lagi berkemungkinan pada November atau Disember.

Walaupun tinjauan Reuters secara konsisten meramalkan pengurangan kadar Fed yang lebih sedikit daripada pasaran, kedua-duanya sekarang semakin seiring dalam tinjauan terkini menyusul laporan inflasi minggu lalu, data jualan runcit yang kukuh, dan kata-kata lebih hawkish dari Powell.

54 daripada 100 pakar ekonomi meramalkan pengurangan pertama dalam kadar dana peringkat persekutuan akan berlaku pada bulan September, mendorong kadar tersebut ke julat 5.00%-5.25%. Dua puluh enam meramalkan pengurangan pada bulan Julai dan hanya empat yang berkata ia akan berlaku pada bulan Jun.

Pada bulan lalu, majoriti dua pertiga, 72 daripada 108, menjangkakan pengurangan kadar pertama pada bulan Jun.

Indeks harga perbelanjaan peribadi (PCE), yang digunakan oleh Fed untuk menilai kemajuan menuju sasaran inflasi 2%, meningkat kepada kadar tahunan 2.7% pada bulan Mac, lebih cepat daripada 2.5% yang dilaporkan untuk Februari, berdasarkan anggaran yang dikemukakan oleh Naib Pengerusi Fed, Philip Jefferson pada minggu ini.

Pandangan terhadap pelbagai ukuran inflasi termasuk indeks harga pengguna (CPI), CPI tanpa makanan dan tenaga, atau CPI asas, PCE dan PCE asas secara amnya telah diperbaharui daripada bulan lalu dalam tinjauan terkini. Tiada yang menjangkakan inflasi mencapai 2% sehingga sekurang-kurangnya 2026.

Walaupun tidak ada majoriti tentang berapa banyak pengurangan kadar yang akan disampaikan tahun ini, separuh peserta, 50 daripada 100, melihat dua pengurangan kadar suku peratus, 34 berkata lebih daripada dua, 12 melihat hanya satu pengurangan dan empat berkata tiada.

Beberapa pakar ekonomi sekarang mengharapkan kadar dana peringkat persekutuan pada akhir tahun 2025 untuk setidaknya 100 mata asas lebih tinggi daripada yang mereka jangkakan baru-baru ini, menunjukkan betapa cepatnya pandangan telah berubah.

Steve Englander, ketua strategi makro Amerika Utara di Standard Chartered, berkata data CPI pada bulan Mac “menaikkan kemungkinan inflasi terbukti lebih sukar untuk dijinakkan daripada yang difikirkan Fed.”

Ekonomi A.S. dijangka akan berkembang pada kadar purata 2.3% tahun ini, meningkat daripada ramalan 2.1% bulan lalu.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat