6 Berita Data Ekonomi Penting Tumpuan Pasaran Minggu Ini (9-13 Januari 2023)

395

Berikut merupakan sebahagian daripada data-data ekonomi penting yang akan menjadi tumpuan pasaran sepanjang minggu ini.

Pengeluaran Perindustrian Jerman (Isnin 3.00 Petang): Walaupun bukanlah menjadi tumpuan paling utama, namun bacaan data bagi pengeluaran di Jerman akan dipantau pelabur bagi menilai petunjuk semasa bagi keadaan ekonomi terbesar di Eropah itu. Bacaan terbaru yang dikeluarkan untuk bulan November 2022 diramalkan meningkat positif.

Data Inflasi Australia (Rabu 8.30 Pagi): Bakal memberi tekanan kepada bank pusat Australia yang sedang beralih ke arah polisi yang mula dilonggarkan, kadar inflasi dijangka bakal meningkat untuk bacaan tahunan terbaru ke paras 7.3%

Data Inflasi China (Khamis 9.30 Pagi): Sebagai ekonomi kedua terbesar di dunia, kadar inflasi di China akan dinilai pelabur ketika negara itu masih berdepan peningkatan kes jangkitan Covid-19 setelah sekatan pergerakan perlahan-lahan dilonggarkan semula.

Data Inflasi AS (Khamis 9.30 Malam): Bacaan indeks harga pengguna Amerika Syarikat untuk bulan Disember diramalkan menurun, mencerminkan kesan positif daripada dasar monetari yang dilaksanakan oleh Federal Reserve (Fed).

Data Pertumbuhan Ekonomi UK (Jumaat 3.00 Petang): Berkemungkinan akan memberi tekanan kepada dagangan mata wang Pound di penghujung minggu ini apabila bacaan ekonomi UK termasuk pengeluaran industri diramalkan suram. Angka bulanan GDP UK dijangka susut ke paras -0.3% Untuk November.

Sentimen Keyakinan Pengguna AS (Jumaat 11.00 Malam): Data tinjauan awal yang mengukur tahap keyakinan penggunan melalui perbelanjaan di Amerika ini diunjurkan sedikit meningkat. Angka yang lebih baik akan memberi petunjuk yang sihat bagi aktiviti semasa ekonomi terbesar di dunia itu.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat