6 Tips Pelaburan Saham Untuk Beginner

1,051

Melabur dalam saham adalah antara kaedah yang baik untuk mengembangkan wang anda. Bagi pelabur jangka masa panjang, saham merupakan pelaburan yang baik walaupun dalam tempoh pasaran sedang melemah kerana keadaan pasaran yang susut bermaksud banyak saham-saham sedang dijual.

Salah satu cara terbaik untuk ‘beginner’ memulakan pelaburan dalam pasaran saham adalah dengan memasukkan wang dalam akaun pelaburan atas talian dan kemudiannya boleh digunakan untuk membeli saham atau dana bersama. Dengan banyak pilihan akaun pembrokeran, anda boleh mula melabur dengan harga sesaham.

Pada artikel kali ini, penulis akan berkongsi 6 cara untuk melabur dalam saham bagi ‘beginner’:

1. Buat Keputusan Bagaimana Anda Mahu Melabur Dalam Pasaran Saham

Terdapat beberapa cara untuk melabur. Pilihlah kaedah yang paling sesuai dengan cara anda ingin melabur dan memilih saham yang anda mahu laburkan.

A. “Saya ingin memilih saham dan melabur dana saham secara sendiri” – Teruskan membaca kerana artikel ini menghuraikan perkara yang perlu diketahui oleh pelabur termasuklah bagaimana memilih akaun yang tepat untuk portfolio anda dan bagaimana membandingkan pelaburan saham.

B. “Saya mahukan pakar menguruskan proses pelaburan untuk saya” – Anda mungkin merupakan calon yang sesuai untuk ‘robo-advisor’ iaitu perkhidmatan yang menawarkan pengurusan pelaburan kos rentah. Hampir semua firma pembrokeran utama menawarkan perkhidmatan ini. ‘Robo-advisor’ akan melaburkan wang anda mengikut matlamat yang ditetapkan oleh seseorang pelabur.

Sebaik sahaja anda sudah membuat keputusan, anda bersedia untuk memulakan pelaburan.

2. Pilih Akaun Pelaburan

Ada dua jenis akaun yang anda boleh pilih iaitu akaun pembrokeran dan ‘robo-advisor’. Kedua-dua akaun membolehkan anda membuka akaun dengan jumlah wang yang rendah.

Akaun pembrokeran atas talian mungkin menawarkan jalan terpantas dan paling murah untuk anda membeli saham, dana dan pelbagai pelaburan lain. Anda perlu menilai broker berdasarkan faktor seperti kos-kos (komisen perdagangan, yuran akaun), pilihan pelaburan (cari dana pertukaran bursa atau ETF yang bebas komisen) dan penyelidikan serta alat pelabur.

‘Robo-advisor’ menawarkan manfaat pelaburan saham tetapi tidak memerlukan anda melakukan apa-apa untuk memilih pelaburan individu. Perkhidmatan ‘robo-advisor’ menyediakan pengurusan pelaburan yang lengkap. Firma-firma perkhidmatan berkenaan akan bertanyakan mengenai matlamat pelaburan anda dan melabur untuk anda berdasarkan portfolio pilihan anda.

Setiap ‘robo-advisor’ mempunyai caj perkhidmatan tersendiri tetapi kebanyakan firma akan mengenakan caj sekitar 0.25% daripada baki akaun anda.

3. Belajar Perbezaan Antara Melabur Dalam Saham dan Dana

Pelaburan saham tidak semestinya rumit. Bagi kebanyakan orang, pelaburan pasaran saham bermaksud memilih antara dua jenis pelaburan berikut:

Dana bersama atau ETF. Dana bersama membolehkan anda membeli sejumlah kecil saham yang berbeza dalam satu transaksi. Dana indeks dan ETF adalah sejenis dana bersama yang boleh mengesan indeks pasaran. Apabila anda melabur dalam dana, anda turut memiliki sebahagian kecil kepentingan sesuatu syarikat tersebut.

Anda boleh meletakkan beberapa dana bersama untuk membina portfolio yang pelbagai. Dana bersama turut dikenali sebagai dana ekuiti bersama.

Saham individu. Sekiranya anda meminati sesuatu syarikat itu, anda boleh membeli saham tunggal atau beberapa saham sebagai cara untuk menjejakkan kaki anda dalam arena perdagangan saham. Membina pelbagai portfolio daripada banyak saham individu adalah tidak mustahil tetapi memerlukan pelaburan yang signifikan.

Kelebihan dana saham bersama adalah mereka boleh dipelbagaikan, yang dapat mengurangkan risiko anda. Bagi sebahagian besar pelabur terutamanya mereka yang melabur simpanan persaraan mereka, portfolio yang terdiri daripada dana bersama adalah pilihan paling nyata.

4. Tetapkan Bajet Untuk Pelaburan Saham Anda

Pelabur baharu sering mempunyai dua persoalan ini ketika membabitkan soal modal pelaburan:

a. Berapa banyak wang yang saya perlukan untuk mula melabur dalam saham?
Jumlah wang yang anda perlukan untuk membeli saham individu bergantung kepada seberapa mahal saham tersebut.

Jika anda mahu dana bersama dan mempunyai bajet yang kecil, ETF mungkin menjadi pilihan anda. ETF diniagakan seperti saham iaitu bermakna anda membelinya dengan harga saham.

b. Berapa banyak wang yang anda perlu laburkan dalam saham?
Jika anda melabur menerusi dana, anda boleh memperuntukkan sebahagian besar portfolio anda untuk dana saham, terutamanya jika anda mempunyai perancangan jangka masa panjang.

Seorang individu berusia 30 tahun yang melabur untuk usia persaraan mungkin mempunyai 80% daripada portfolionya dalam dana saham manakala sebahagiannya dalam dana bon.

5. Fokus Untuk Jangka Masa Panjang

Pelaburan saham dipenuhi dengan strategi dan pendekatan yang rumit namun beberapa pelabur yang paling berjaya akan mempelajari lebih banyak ilmu daripada sekadar mengikuti asas perdagangan saham. Ini secara amnya bermaksud menggunakan dana untuk sebahagian besar portfolio anda.

Sebagai contoh, Warren Buffett sebelum ini mengatakan dana indeks S&P 500 adalah pelaburan terbaik yang boleh dilakukan oleh kebanyakan rakyat Amerika dan pilih saham individu jika anda yakin dengan pertumbuhan sesuatu syarikat terbabit untuk jangka masa yang panjang.

Cara terbaik yang perlu dilakukan selepas anda mula melabur dalam saham atau dana bersama adalah jangan tengok perkembangan pelaburan anda. Melainkan anda mahu berjaya dalam ‘day trading’, elakkan daripada sering melihat pergerakan saham anda dengan kerap pada setiap hari.

6. Urus Portfolio Saham Anda

Anda perlu memeriksa saham dan pelaburan lain untuk tempoh tertentu.

Jika anda mengikuti langkah di atas untuk membeli dana bersama dan saham individu, anda tentunya perlu melihat semula portfolio anda beberapa kali dalam tempoh setahun untuk memastikan saham anda masih bergerak mengikut matlamat pelaburan anda.

Beberapa perkara perlu dipertimbangkan. Jika anda menghampiri persaraan, anda mungkin ingin memindahkan sebahagian pelaburan saham anda pelaburan berpendapatan rendah yang lebih konservatif.

Jika portfolio anda terlalu banyak dalam satu sektor atau industri, pertimbangkan untuk membeli saham atau dana dalam sektor lain untuk membina kepelbagaian dalam portfolio anda.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat