6000 Pekerja Diberhentikan Oleh Syarikat Berkaitan Kerajaan (GLC) dan MKD Tahun Ini

433

Sekurang-kurangnya 6000 orang pekerja diberhentikan oleh syarikat berkaitan kerajaan (GLC) dan syarikat di bawah Kementerian Kewangan Diperbadankan (MKD) tahun ini.

Kementerian Kewangan dilaporkan telah memberhentikan 5134 orang pekerja di bawah syarikat berkaitan kerajaan (GLC).

Malaysia Airlines System Bhd juga telah memberhentikan dan tidak menyambung kontrak pekerjanya seramai 4682 orang. Manakala selebihnya adalah dari Malaysia Airlines Berhad (dua orang), Kumpulan Affin (146); Boustead Holdings Bhd (151) dan Chemical Company of Malaysia Bhd (153 people).

Petroliam Nasional Berhad (PETRONAS) dan Bank Pertanian Malaysia (Agrobank) yang juga adalah syarikat di bawah Kementerian Kewangan di Perbadankan (MKD) masing-masing telah memberhentikan pekerja seramai 1000 dan 36 orang.

Petronas yang bergantung kepada hasil minyak petroleum terkesan dengan kejatuhan harga minyak sejak dua tahun ini yang telah menyebabkan penyusutan pendapatannya. Harga minyak pernah mencatatkan harga dalam lingkungan US$100 setong dan pada hari ini ia didagangkan pada harga US$50 setong.

 

petronas

 

Menteri Kewangan berkata sebagai menjawab kepada soalan menjawab soalan Lim Lip Eng (DAP-Segambut) yang bertanya mengenai statistik kehilangan pekerjaan ekoran langkah pengurangan pekerja GLC dan MKD pada tahun ini.

“Pemberhentian pekerja ini disebabkan beberapa faktor termasuk penamatan operasi syarikat, penggabungan entiti dan proses penyesuaian persekitaran perniagaan pada sesuatu masa.

“Namun demikian syarikat memastikan setiap pekerja yang terlibat ditawarkan pampasan kewangan yang adil dan berdasarkan hak masing-masing mengikut perjanjian kolektif sedia ada,”.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat