7 Barangan & Perkhidmatan Yang Anda Perlu Beli Sebelum Cukai SST Pada 1 September

3,603

Kita sedia maklum cukai GST akan digantikan dengan cukai SST bermula pada 1 September ini. Berbanding dengan cukai GST, cukai SST dikenakan kepada barangan dan perkhidmatan pada jumlah yang lebih kecil.

Untuk pengetahuan anda antara barangan pengguna yang dikecualikan daripada SST adalah makanan termasuk sardin dalam tin, mee segera dan barangan makanan proses yang lain yang mana sebelum ini termasuk dalam cukai GST.

Di sini kami cadangkan kepada anda 7 barangan dan perkhidmatan yang anda perlu beli untuk kegunaan sebelum cukai SST berkuatkuasa pada 1 September ini.

#1 Hotel & Penginapan

Berdasarkan senarai yang dikeluarkan oleh Jabatan Kastam, semua jenis penginapan hotel, perkhidmatan apartment, termasuk homestay akan dikenakan cukai SST tertakluk kepada syarat pengenaan cukai yang ditetapkan. Jadi, bagi yang merancang untuk melancong dan sebagainya, boleh lah membuat persediaan dengan menempah penginapan lebih awal.
Untuk pengetahuan anda, restoran di dalam hotel juga akan mengenakan cukai ini, termasuk kelab malam dan hospital swasta.

#2 Perkhidmatan Insurans

Jangan terkejut, kerana pengenaan cukai hanya dikenakan kepada insurans B2B (Business to Business) dan insuran am sahaja. Bagi insuran kesihatan kepada orang biasa, ia adalah dikecualikan daripada cukai ini.
Oleh itu, bagi pemilik syarikat yang bercadang untuk mendapatkan insurans bagi perniagaan mereka boleh lah dapatkan sebelum cukai SST berkuatkuasa.
#3 Baikpulih Kereta
Dalam senarai Kastam, penyedia perkhidmatan kenderaan bermotor atau pusat baik pulih kenderaan juga akan dikenakan cukai SST. Adakah bengkel-bengkel kereta juga akan dikenakan cukai ini? Tidak, selagi hasil jualan mereka tidak mencecah RM500,000 setahun.
Jadi, boleh lah hantar kereta ke ‘pusat service’ sebelum tarikh SST berkuatkuasa untuk mendapat sedikit penjimatan.

#4 Perabot dan Perkakasan Rumah

Mungkin ada lagi barangan perabot yang anda perlukan di rumah. Jadi, boleh dapatkan segera kerana pusat perabot seperti IKEA sudah tentu akan mengenakan cukai SST pada 1 September. Bukan itu sahaja, pusat jualan perabot yang mempunyai jualan sehingga RM500,000 setahun juga akan dikenakan cukai ini.

#5 Tiket Penerbangan Domestik

Haa, jangan terkejut, ia memang disenaraikan dalam senarai yang dikeluarkan oleh Jabatan Kastam. Maknanya, harga tambang tiket penerbangan selepas ini akan menjadi sedikit mahal.

#6 Kenderaan

Berkemungkinan harga kereta juga akan naik mendadak pada kadar 10%. Bagi barangan lain selain kereta 10% itu dilihat kecil, tetapi bagi pembelian kereta ia boleh bertambah dalam lingkungan RM3,000-RM100,000 bergantung kepada jenis kereta.

#7 Barangan Peribadi

Barangan peribadi seperti pakaian berjenama sudah tentu akan dikenakan cukai SST pada1 September. Selain itu, barangan keperluan penjagaan peribadi juga akan dikenakan cukai jualan.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat