Ada Kemungkinan Kerugian 1MDB Lebih Banyak Daripada Yang Dilaporkan!

146

Bekas Menteri Kewangan kedua, Datuk seri Ahmad Husni Hanadzlah pernah mengatakan, mengendalikan isu 1MDB menyebabkan dia jatuh sakit. Semalam pada sesi di parlimen beliau mengajukan soalan berkaitan isu itu.

Dia mempersoalkan tentang bagaimana 1MDB dikendalikan dan mengambil berat tentang kesalahan yang dilakukan oleh syarikat pelaburan negara itu yang boleh memberi impak negatif kepada Malaysia.

Dia mahu kerajaan menjelaskan transaksi 1MDB kepada syarikat milikan Abu Dhabi iaitu International Petroleum Investment Co (Ipic) dan Aabar Investment PJS.

“Apa yang berlaku kepada perjanjian dengan IPIC? Mengapa tidak 1MDB memenuhi perjanjian itu, sebelum IPIC perlu memfailkan timbang tara untuk mendapatkan US $6.5 bilion yang bersamaan dengan RM26 bilion, daripada 1MDB? Bayangkan kesan kewangan kepada negara jika kita kalah dalam kes ini”. Kata beliau di parlimen semalam.

Beliau menambah, jika 1MDB kalah dalam kes ini, penarafan bagi Malaysia akan jatuh dan memberikan kesan buruk kepada ekonomi. Pelabur asing akan meninggalkan negara kita. Ekonomi Malaysia telah sedia merosot dari segi perniagaan dan peluang pekerjaan. Banyak syarikat yang telah ditutup dan pekerja diberhentikan.

Beliau juga mempersoalkan tentang pembayaran penuh saham Bandar Malaysia sehingga 2022. Dia yang pernah bekerja di Bank mengatakan, apabila kita menjual saham, 60.00% pembayaran harus dibuat secepat mungkin. Hal ini yang menjadi kerisauan beliau kerana pembayaran penuh dibuat sehingga tahun 2022 adalah jangka masa yang terlalu lama.

Untuk pengetahuan pembaca, penjualan 60.00% saham Bandar Malaysia Sdn.Bhd yang terdiri daripada Iskandar Waterfront Holdings Sdn Bhd (IWH) dan China Railway Engineering Corp (M) Sdn Bhd (CREC) bernilai RM7.41 billion.

Bandar Malaysia
Bandar Malaysia

Beliau juga mempertikaikan RM4 billion pinjaman yang diberikan kepada bekas anak syarikat 1MDB iaitu SRC International oleh Kumpulan Wang Amanah Persaraan (KWAP) yang dibenarkan membuat pengeluaran pinjaman itu sekaligus.

Selalunya, bila pinjaman diberikan, pengeluaran dibuat secara berperingkat dengan kebenaran. Tambahnya lagi, aktiviti perniagaan utama SRC adalah perlombongan tetapi hanya RM400 juta dibelanjakan untuk aktiviti tersebut dan selebihnya digunakan untuk pelaburan.

Beliau menegaskan, kenapa KWAP tidak mengambil tindakan kepada SRC yang tidak menggunakan pinjaman itu untuk tujuan yang dimaksudkan dalam pinjaman.

Ahmad Husni memberi amaran, isu ini yang belum diselesaikan akan memberi persepsi negatif kepada Malaysia.

Tambahnya, persoalan yang ditimbulkan tidak bersifat politik dan merasakan beliau ada hak untuk tahu.

Kata beliau lagi, adalah penting untuk mempunyai sebuah kerajaan yang bermaruah dan berintegriti, yang menggunakan tadbir urus yang baik untuk memastikan setiap sen yang dibelanjakan untuk kebaikan negara dan rakyatnya.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat