Adakah Bacaan Data Pekerjaan ADP Akan Mempengaruhi NFP Jumaat Ini?

307

Laporan pekerjaan bagi sektor swasta di Amerika Syarikat tanpa disangka menunjukkan adanya pengurangan pekerja pada bulan Disember kerana disebabkan penularan Covid-19 yang tidak terkawal menyebabkan kerajaan terpaksa mengenakan sekatan perniagaan yang menjadikan jenis perniagaan seperti restoran, bar dan beberapa jenis perkhidmatan terpaksa ditutup.

Private Payrolls  telah menurun sebanyak 123,000 pekerjaan pada bulan lalu berdasarkan Laporan Pekerjaan Nasional ADP yang dikeluarkan sebentar tadi. Kejatuhan ini merupakan kejatuhan pertama pekerjaan swasta sejak April. Data bagi bulan September telah disemak semula dan menunjukkan 304,000 pekerjaan ditambah berbanding 307,000 pekerjaan yang dilaporkan pada awalnya.

Disisi lain, ahli ekonomi malah meramalkan perkerja swasta akan meningkat sebanyak 88,000 pada bulan Disember.Laporan ADP merupakan salah satu indikator yang digunakan oleh pasaran untuk mengukur kesihatan ekonomi negara A.S.

Laporan ini mencerminkan bahawa terdapat kelemahan dalam perbelanjaan pengguna dan pemberhentian pekerja yang tinggi. Ini menunjukkan impak penularan pandemik Covid-19 telah memberi kesan yang besar.

Kes Covid-19 di Amerika Syarikat meningkat kepada lebih daripada 20 juta, dengan jumlah kematian melebihi 347,000 sejak wabak itu pertama kali muncul di China pada akhir 2019. Selain itu, turut mempengaruhi kejatuhan ini ialah kerana penangguhan pakej rangsangan dari kerajaan.

Laporan ADP dikeluarkan sebelum laporan pekerjaan NFP yang teliti dan komprehensif pada hari Jumaat. Menurut tinjauan Reuters mengenai ahli ekonomi menjangkakan bacaan NFP berkemungkinan akan meningkat sebanyak 100,000 pekerjaan pada bulan Disember setelah meningkat sebanyak 344,000 pada bulan November.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat