Adakah ” Bon Korona” Sesuai Digunakan Pada Ketika Ini? Ini Pendapat Para Pemimpin Negara Zon Eropah!

522

Zon Eropah semakin tertekan dalam mencari langkah-langkah baru bagi membendung penularan wabak Covid-19 dan mengurangkan impak wabak ini terhadap ekonomi.

Sembilan negara Eropah telah mendesak agar rakan-rakan negara Kesatuan Eropah mengimplimentasikan penggunaan “bon korona” iaitu sebuah instrumen hutang baru yang menggabungkan sekuriti dari negara-negara Eropah.

Bon Korona ialah isu kontroversi dalam zon Eropah. Para pembuat dasar yang bersifat konservatif seperti negara Jerman, Belanda dan Austria tidak begitu gemar denan idea mengiuskan hutang bersama dengan negara-negara yang mempunyai hutang yang tinggi seperti Itali, Greece dan Portugal. Namun negara-negara Eropah lain berpendapat bahawa isu tersebut harus diketepikan kerana keadaan tidak mengizinkan.

Walaubagaimanapun pada ketika ini, Eropah sedang mengalami krisis berikutan peningkatan mendadak dalam kes Covid-19 di seluruh dunia sejak Mac. Pada hari ini, sebanyak 182,000 kes telah tercatat di Eropah.

Pandemik yang membunuh tersebut telah menyebabkan ekonomi EU yang utama terhenti berikutan perintah untuk tinggal di rumah dan sebilangan besar sektor ekonomi diarahkan tutup. . Sementara itu, angka kematian di seluruh Eropah terus meningkat, dengan Itali mencatat lebih banyak kematian daripada China.

Instrumen yang diketengahkan ini bukanlah kali pertama, ia pernah diketengahkan pada tahun 2011, apabila Eropah dihimpit dengan krisis hutang yang tinggi. Walaubagaimanapun, kesembilan pemimpin negara Eropah berpendapat EU harus menggunakan istrumen ini keran situasi ini adalah berbeza dengan situasi 2011. Namun ini dibantah oleh beberapa negara Eropah yang tidak melihat perlunya untuk menerbitkan hutang bersama.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat