Adakah Isi Rumah di Jepun Berpuas Hati dengan Dasar Abenomics?

66

Ketidaktentuan ekonomi yang sedang berlaku di Jepun membuatkan kami terpanggil untuk memberi gambaran yang lebih jelas mengenai impak ekonomi terkini terhadap isi rumah di Jepun. Program ekonomi yang dilancarkan oleh Perdana Menteri jepun, Shinzo Abe sebelum ini bertujuan bagi memulihkan ekonomi Jepun yang agak luar biasa kerana hanya bergantung sepenuhnya kepada pembelian asset.

Pasaran saham melonjak sejak pembelian bon oleh BoJ dan telah melemahkan matawang yen. Kelemahan ini sekali gus memberi rangsangan kepada pengeksport Jepun. Dalam proses itu, pegangan nilai ekuiti bagi isi rumah telah meningkat tetapi trend pengukuhan yen agak perlahan.

Sumber : Bloomberg
Sumber : Bloomberg

Salah satu kekecewaan terhadap Abenomics ialah kurangnya isi rumah yang mendapat manfaat kerana hanya 1/3 daripada isi rumah di Jepun memiliki pegangan ekuiti. Dalam waktu ini juga gaji tidak pernah meningkat dan membuatkan pendapatan isi rumah langsung tidak meningkat. Perkara ini telah mengecewakan penggubal dasar kerana tujuan asal dasar kewangan ini digubal adalah untuk meningkatkan kuasa membeli.

jepun-68
Sumber : Bloomberg

Menurut satu kaji selidik oleh BoJ, pada tahun 2014, kira-kira 39% isi rumah tidak mempunyai asset kewangan dan lebih menyedihkan lagi apabila data itu bertambah kepada 48% pada tahun 2015.

Justeru tidak hairanlah bahawa kadar pinjaman di Jepun telah meningkat. Nilai pinjaman outstanding mortgage di bank-bank swasta juga meningkat hampir 8% antara 2012 sehingga 2016.

jepun-69
Sumber : Bloomberg

Dalam masa yang sama juga, jumlah rakyat-rakyat yang semakin berusia juga menambahkan kebergantungan terhadap jumlah pencen dan pendapatan tetap. Dan menurut kajian BoJ, ramai individu di Jepun menganggap bahawa kadar yang dikenakan terlalu rendah sejak Jepun mengaplikasi kadar negatif ke dalam ekonomi.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat