Adakah Kadar Tunai Di Australia Akan Dikekalkan?

35

Aussie melonjak dalam sesi dagangan Asia menjelang semakan kadar oleh bank pusat Australia yang dijadual akan dikeluarkan pada pagi ini (11.30am).

AUD/USD didagang meningkat 0.16%, manakala USD/JPY meningkat 0.06%. Dalam masa yang sama, GBP/USD didagang meningkat 0.12%.

AUD-USD, 30 minit
AUD-USD, 30 minit
USD/JPY, 30 minit
USD/JPY, 30 minit
GBP/USD, 30 minit
GBP/USD, 30 minit

Bank pusat Australia akan mengumumkan semakan semula kadar tunai yang pertama kalinya dikendalikan oleh Gabenor baru bank tersebut, Philip Lowe. Data kelulusan bangunan dan kelulusan rumah persendirian juga dijangka bakal dikeluarkan hari ini.

Terdahulu di New Zealand, data keyakinan perniagaan dicatat pada 26% berbanding 19% sebelumnya. NZD/USD didagang meningkat 0.18% selepas data tersebut dikeluarkan.

NZD/USD, 30 minit
NZD/USD, 30 minit

US Dollar Index yang mengukur kekuatan US Dollar kali terakhir dinilai pada 95.65.

Semalaman, US Dollar melonjak lebih tinggi berbanding matawang lain selepas data pembuatan US kembali meningkat pada September.

Laporan itu juga sekali gus menambah keyakinan bagi prospek kenaikan kadar US sebelum akhir tahun ini. Data sentimen pengguna yang dikeluarkan sebelum ini turut menunjukkan peningkatan.

Di tempat lain, Perdana Menteri UK, Theresa May berkata pada Ahad bahawa beliau akan menyelesaikan proses meninggalkan Kesatuan Eropah menjelang akhir bulan Mac.

Kejatuhan Semula Harga Minyak Memberi Tamparan Buat Ringgit!

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat