Adakah Matawang-Crypto Sedang Memasuki Fasa Awal Kejatuhan?

111

Pada minggu lepas Bank Negara Malaysia telah memulakan usaha membentuk satu struktur regulasi untuk matawang digital berdasarkan ucapan Gabenor Bank Negara dalam perhimpunan Counter-Terrorism Financing 2017 hari ini.

Boleh baca disini; https://intraday.my/bank-negara-dijangka-memuktamadkan-regulasi-cryptocurrency-tidak-lama-lagi/

Usaha ini dilakukan bagi mengawal risiko dan menampung peningkatan harga matawang digital. Peningkatan harga sehingga keparas melebihi US$8,000 menyebabkan matawang-crypto itu mejadi tarikan pelabur.Namun menurut penganalisis, peningkatan pelabur boleh membawa indikasi kepada fasa pertama terjadinya gelembung.

Berdasarkan laporan akhbar The Sun, menurut ketua strategi Pasaran FXTM, Hussein Sayed berpendapat, pada ketika ini sudah terdapat 1,200 matawang crypto dengan nilaian pasaran sebanyak US$205 billion (RM845 billion). Bitcoin, Ethereum dan Ripple menduduki 3 tangga tertinggi dalam rangkaian matawang teresebut dengan mewakili 80% jumalah nilaian pasaran matawang crypto.

Turut mendapat perhatian adalah matawang Litecoin, Dash dan Monero. Fenomena ini menyebabkan ramai pelabur yang ingin melabur dalam matawang crypto. Namun menurut Hussein, sebelum melabur, pelabur hendaklah mengetahui, masalah apa yang cuba diselesai oleh matawang crypto, visi jangka panjang, ahli pasukan yang bekerja disebaliknya dan perbandingan dengan matawang lain.

Pada hari Ahad harga matawang-Crypto iaitu Bitcoin melonjak melepasi harga $9,000 buat pertama kali dalam sejarah sejak sembilan tahun lalu. Baca disini ; https://intraday.my/terkini-harga-bitcoin-melepasi-usd9000-setiap-satu/

Ehtereum dan Ripple pula masing-masing telah meningkat 411% dan 3592% setiap satu.

Ditambah pula kini, platform pertukaran dagangan juga semakin bercambah termasuk peningkatan aliran kecairan seperti Bittrex, Binanace dan Bitfines.

Namun menurut, ketua penganalisis CoinHako, Elvis Hee, peningkatan matawangcrypto ini tidak akan kekal lama berikutan semakin banyak pemain baru yang masuk kedalam industry.

Ini juga boleh menjadi tanda-tanda bahawa pasaran sedang dalam fasa gelembung pertama. Indikasi akan peningkatan kawalan dan pengetatan daripada kerajaan akan menyebabkan semakin banyak massa untuk turut mengambil bahagian dalam pasaran.

Pada minggu lepas, BNM membuat kenyataan akan melantik individu atau agensi yang akan menukarkan matawang Crypto kepada duit fiat (wang) sebagai satu institusi yang tertakluk di bawah ‘Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram, Pencegahan Pembiayaan Keganasan dan Hasil Daripada Aktiviti Haram 2001’. Pengerusi BNM Financial Intelligence, Abdul Rahman mengatakan bahawa bitcoin bukan sumber utama sebagai medium transaksi untuk urusan pengganas tetapi ia lebih kearah satu pelaburan.

Bagi Hussein, teradapat korelasi jelas antara peningkatan harga antara bilangan pelabur dengan harga matawang crypto. Bagi beliau, adakah matawang crypto akan kekal positif dalam jangka masa panjang? hal itu bergantung pada perubahan polisi dan aplikasi. Setakat ini belum jelas lagi, adakah syarikat akan mula menerima matawang crypto sebagai medium transaksi? Bagaimanakah kerajaan dan bank memberi reaksi balas?

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat