Aduh, Bank Pun Terciduk Akibat Keruntuhan Bursa Kripto FTX!

67

Silvergate Capital, sebuah bank yang mengkhusus dalam mata wang kripto, melaporkan kerugian $1.05 bilion pada suku keempat 2022. Jika dibandingkan pada tahun lepas, setahun sebelumnya, ia telah melaporkan keuntungan sebanyak $18.4 juta.

Akibat rentetan kebankrapan pemain industri berprofil tinggi yang menggegarkan industri kripto dan menyebabkan banyak pengeluaran di bank, Silvergate telah kehilangan $33.16 pada asas sesaham, berbanding keuntungan 66 sen setahun sebelumnya.

Bank yang berpangkalan di California itu melaporkan bahawa ia mengalami kerugian besar dalam deposit sepanjang suku tersebut dan telah telah mengambil langkah untuk meningkatkan kecairannya, termasuk memberhentikan hampir 40% tenaga kerjanya. Menurut kenyataan rasmi Silvergate, syarikat itu menjangkakan tempoh pengurangan deposit yang berpanjangan di seluruh pasaran kripto yang lebih luas.

Dalam masa yang kami kekal iltizam untuk mengambil tindakan tegas melalui penelitian persekitaran semasa. Kami masih percaya dalam industri aset digital. Untuk itu, kami komited untuk mengekalkan kunci kira-kira yang tinggi kecairan dengan kedudukan modal yang kukuh.

Menurut laporan Silvergate, syarikat itu menjual sekuriti hutang bernilai $5.2 bilion pada suku tersebut dan melaporkan kerugian $751.4 juta semasa transaksi tersebut. Di samping itu, ia melaporkan caj penjejasan sebanyak 134.5 juta dolar berkaitan dengan sekuriti bernilai 1.7 bilion dolar yang ia merancang untuk dijual pada suku semasa untuk mengurangkan pinjamannya.

Kejatuhan pertukaran mata wang kripto FTX menyebabkan Silvergate Capital Corp terpaksa menjual aset dengan kerugian yang besar untuk memenuhi pengeluaran kira-kira $8.1 bilion. Kerana ketergesaan, bank tersebut diwajibkan untuk mencairkan aset.

Walaupun dengan statistik suku keempat yang tidak memberangsangkan, saham Silvergate (SI) kini didagangkan pada penilaian pra-pasaran sebanyak $14, iaitu peningkatan 5.8% yang mengejutkan berbanding penurunan 40% sehari, yang disaksikan pada minggu pertama bulan Januari.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat