Advancecon Cadang Beli 51% Ekuiti Spring Energy Resources

489

Advancecon Holdings Bhd bercadang membeli 51% kepentingan majoriti dalam pengendali kuari, Spring Energy Resources Bhd, bernilai RM30.4 juta untuk memperluas capaian berpotensi dalam perkhidmatan kerja-kerja tanah dan kejuruteraan awam.

Syarikat yang mengkhusus dalam perkhidmatan kejuruteraan awam itu menjelaskan pegangan tersebut akan dibeli daripada syarikat pegangan pelaburan Spring Energy Resources, Fook Hua Holdings Sdn Bhd.

“Pembayaran akan dibuat menerusi bayaran tunai RM15.2 juta serta terbitan 33 juta saham baharu Advancecon kepada Fook Hua pada harga terbitan 46 sen sesaham,” menurutnya dalam kenyataan semalam.

Firma berkenaan menjelaskan langkah itu akan meningkatkan jumlah saham biasa yang diterbitkan Advancecon kepada 448.8 juta saham daripada 415.8 juta saham pada masa
ini.

Bernama melaporkan, apabila pembelian itu selesai, Fook Hua akan memegang 7.4% daripada asas pegangan saham Advancecon yang ditingkatkan.

“Bahagian pembayaran tunai akan dibiayai menerusi dana dalaman dan pinjaman bank,” jelasnya.

Cadangan pembelian berkenaan dijangka diselesaikan pada suku ketiga tahun kalendar 2021 tertakluk kepada kelulusan Bursa Securities bagi penyenaraian dan sebut harga saham baharu yang akan diterbitkan untuk Fook Hua serta kelulusan pemegang saham semasa mesyuarat agung luar biasa akan datang.

Advancecon menjelaskan dengan pembelian itu, firma tersebut dapat memastikan bekalan produk kuari dan jentera mencukupi bagi projeknya yang sedang dilaksanakan dan pada masa akan datang.

Capaian berpotensi bagi segmen perkhidmatan kerja-kerja tanah dan kejuruteraan awam juga diperluas dengan memanfaatkan rangkaian pengedaran Spring Energy Resources di Negeri Sembilan, Selangor, Pahang dan Perak.

Menurut Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Kumpulan, Datuk Phum Ang Kia, usaha menyepadukan dan memperkemas operasi kuari akan mengurangkan kos pengoperasian.

“Langkah itu juga memperkukuh kelebihan saing kami menerusi peningkatan aset dan sumber modal insan, yang akan meletakkan kami pada kedudukan lebih baik apabila terlibat dalam tender projek berskala besar di samping meningkatkan daya saing kami,” katanya.

Tambah beliau, Spring Energy Resources akan memberikan jaminan jumlah keuntungan selepas cukai sebanyak RM12 juta bagi tempoh kewangan 24 bulan sepanjang tahun kewangan berakhir 31 Disember 2022 (FY22) dan 2023 (FY23) dengan RM6.1 juta setahun kepada Advancecon berasaskan kepentingan ekuiti yang akan dibeli.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat