Aktiviti Pengguna Bulan Jun Kekal “Sihat”, Ini Apa Yang Berlaku Pada Pasaran Dan US Dolar!

555

Dolar AS berjaya menemui permintaan dalam jam perdagangan awal sesi Amerika pada hari Selasa. Indeks Dolar AS (DXY), yang menurun kepada paras rendah harian di bawah 99.60, pulih mendekati 100.00 dan mengurangkan kerugian.

Penjualan Runcit di AS meningkat 0.2% pada bulan Jun kepada $689.5 bilion, berdasarkan laporan Biro Banci AS pada hari Selasa. Kenaikan sebanyak 0.3% yang direkodkan pada bulan Mei juga dikemaskini lebih tinggi kepada 0.5%. Jualan Runcit tanpa Kenderaan meningkat 0.2% dalam tempoh yang sama, sedikit di bawah jangkaan pasaran sebanyak 0.3%.

Indeks saham AS hadapan didagangkan agak rendah pada hari ini selepas data Jualan Runcit AS. Kadar hasil bon US 10-tahun kekal rendah di kawasan 3.75% berikutan kesan aktiviti pada Isnin. Selepas pembukaan yang campur aduk, indeks utama Wall Street ditutup di kawasan positif pada hari Isnin, didorong oleh prestasi positif saham teknologi, Indeks Komposit Nasdaq meningkat hampir 1%.

KDNK benar China berkembang sebanyak 6.3% pada suku kedua tahun, mengikut data yang dikeluarkan oleh Biro Statistik Kebangsaan China (NBS). Bacaan ini lebih tinggi berbanding dengan pertumbuhan sebanyak 4.5% pada suku pertama namun masih di bawah jangkaan pasaran sebanyak 7.3%. Citigroup menurunkan ramalan pertumbuhan sepenuhnya bagi China kepada 5% daripada 5.5%.

Setiausaha Kewangan AS, Janet Yellen, memberitahu Bloomberg bahawa terdapat peluang baik bahawa pentadbiran Biden akan melaksanakan kawalan pelaburan keluar ke China. Dolar AS melemah secara ketara minggu lalu berikutan data inflasi perlahan dari AS membangkitkan jangkaan tentang Federal Reserve mencapai kadar terminal dengan kenaikan kadar sebanyak 25 mata asas (bps) pada bulan Julai.

Indeks Harga Pengguna (CPI) di AS meningkat 3% secara tahunan pada bulan Jun, berbanding kenaikan sebanyak 4% yang direkodkan pada bulan Mei. Indeks Harga Pengeluar (PPI) tahunan meningkat 0.1% dalam tempoh yang sama.

Mengulas tentang prospek Dolar AS, “Jika inflasi semakin cepat merosot dan data ekonomi melemah, pasaran mungkin semakin mengharapkan kadar utama tidak kekal pada tahap tinggi untuk masa yang lama, sementara potongan kadar sebelum akhir tahun semakin mungkin berlaku,” kata Antje Praefcke, Ahli Analisis FX di Commerzbank. “Ini akan menyebabkan Dolar AS melemah lebih lanjut.”

Universiti Michigan melaporkan pada hari Jumaat bahawa Indeks Sentimen Pengguna meningkat kepada 72.6 dalam anggaran kilat bulan Julai daripada 64.4 pada bulan Jun.

Empire State Manufacturing Survey Bank Persekutuan New York untuk bulan Julai, yang dikeluarkan pada hari Isnin, menunjukkan bahawa Indeks Keadaan Perniagaan Am menurun kepada 1.1 daripada 6.6 pada bulan Jun.
Pasaran hampir sepenuhnya memperhitungkan kenaikan kadar Fed sebanyak 25 bps pada bulan Julai. Probabiliti bagi satu lagi kenaikan kadar pada bulan Disember berada pada kawasan 20%, berdasarkan Peralatan FedWatch Kumpulan CME.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat