Alamak! Pasaran Saham AS Kembali Terciduk Dengan Apple Jatuh Hampir 4%

607

Saham Wall Street merosot pada pembukaan hari Khamis, dengan tanda-tanda yang menunjukkan data ekonomi AS  memberikan alasan kepada pelabur untuk percaya bahawa Federal Reserve akan mengekalkan kadar faedah yang lebih tinggi untuk tempoh yang lebih lama.

Dow Jones Industrial Average kekal tidak berubah, tetapi indeks saham utama yang lain mengalami penurunan selepas ketiga-tiga indeks saham ditutup dalam keadaan merah pada hari Rabu. S&P 500  turun kira-kira 0.7%, manakala Nasdaq Composite yang terdapat banyak saham teknologi merosot lebih daripada 1.5% apabila saham Apple jatuh hampir 4%.

Saham-saham berada di bawah tekanan setelah data menunjukkan dengan tidak dijangka aktiviti perkhidmatan AS mencapai tahap tertinggi dalam enam bulan pada bulan Ogos, yang dilihat sebagai tanda ketahanan di kalangan pengguna dan dalam ekonomi yang lebih luas meskipun kos pinjaman yang lebih tinggi. Sementara itu, kenaikan hasil bon telah memberi tekanan kepada saham teknologi, tetapi mengalami penurunan sedikit pada hari Khamis.

Saham Apple terus jatuh selepas laporan yang mengatakan bahawa China telah mengharamkan pegawai kerajaan daripada menggunakan iPhone dan merancang untuk memperluaskan larangan itu kepada syarikat-syarikat negara. Langkah ini adalah satu halangan bagi Apple di pasaran luar negara terbesarnya, yang juga merupakan pangkalan pengeluaran globalnya.

Kenaikan harga minyak yang mempersoalkan usaha Fed untuk menstabilkan inflasi mengambil langkah mundur pada hari Khamis selepas data perdagangan China gagal meredakan kebimbangan tentang kemerosotan ekonomi kedua terbesar di dunia. Terdapat keraguan tentang sama ada perlambatan ekonomi China boleh menjadi “risiko utama” kepada ekonomi AS.

Dengan data yang kurang memberangsangkan dari Eropah, data ini menonjolkan kebimbangan tentang permintaan global yang semakin lemah.

Dalam konteks ini, kemas kini tuntutan pekerjaan awal AS pada hari Khamis boleh menyumbang kepada perbincangan tentang sama ada Fed akan cenderung bahawa ia perlu mengekalkan kadar yang tinggi dalam mesyuaratnya pada bulan September dalam beberapa minggu lagi. Tuntutan pengangguran turun dengan tidak dijangka kepada tahap terendah sejak Februari.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat