Alonzo Sudah Bersiaran Tapi Cardano (ADA) Okey Ke Tak Tu?

766

Barangkali ada yang tertanya, mengapa harga Cardano (ADA) masih bergerak perlahan sedangkan rangkaian ini sudah memasuki era baharu dengan sokongan kontrak pintar.

Buat masa sekarang, dikatakan sudah lebih 50 kontrak pintar ‘berlabuh’ di Cardano dan masih lagi mencatatkan peningkatan jumlahnya.

Tetapi mengapa harga ADA masih lagi tidak menunjukkan reaksi yang diharapkan?

Antara yang mungkin mempengaruhi harga ADA ketika ini mungkin disebabkan sentimen “sell the news” atau lebih tepat digambarkan oleh salah seorang pengguna Twitter – “buy the testnet, sell the mainnet”.

Namun, pelabur perlu tahu bahawa tidak semestinya berlaku penjualan besar-besaran. Berdasarkan laporan daripada Cardano, sekurang-kurangnya masih ada 71% ADA berbaki dalam kontrak staking dan jumlah staking wallets pula sekitar 825,755.

Tidak mustahil juga lonjakan harga ADA memerlukan sedikit masa untuk pembangun meletak dan menguji aplikasi desentralisasi (DApps) sebelum sepenuhnya bersiaran di Cardano. Secara tidak langsung, apabila semakin banyak transaksi berlaku di rangkaian, di mana pengguna perlukan token natif Cardano, bermakna harga ADA juga berpotensi untuk melonjak lebih tinggi.

Faktor sekuriti juga perlu dipandang serius oleh pihak Cardano ketika banyak pelancaran DApps akan berlaku tidak lama lagi. Beberapa minggu yang lalu, Cardano telah melancarkan ganjaran pepijat dengan kerjasama dengan HackerOne untuk mengenalpasti kecacatan dan kelemahan rangkaian. Dianggarkan sebanyak $10,000 ditawarkan kepada hackers yang melaporkan pepijat.

Kejayaan hard fork Alonzo tidak bermakna Cardano serta-merta menjadi lebih unggul, sebaliknya masih ada banyak perkara yang perlu diselesaikan, dan rintangan sebelum rangkaian ini bersaing setara Solana (SOL) dan Ethereum (ETH).

Ketika penulisan, ADA didagangkan pada $2.40, susut hampir 2% dalam 24 jam. Sejak daripada rekod tertinggi sepanjang masa (ATH), $3.10 pada 2 September, aset ini merekodkan penyusutan hampir 23%.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat